От ГЕРБ намекнали на Станишев, че могат да го включат в гражданската си квота за евроизборите

На въпрос може ли да се кандидатира за евроизборите като независим депутат, Сергей Станишев заяви пред БНТ, че от ГЕРБ са му „отправили намеци в тази посока“, казвайки, че имат гражданска квота.

Лидерът на ПЕС прогнозира в ефира на Националната телевизия, че на предстоящите евроизбори крайните антиевропейски националисти ще отбележат ръст, но ще останат в периферията на Европарламента и европейските институции.

„Не е тайна, че за мен е важно да работя в следващия Европейски парламент. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент – винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между партията на ПЕС и нашата група в Европарламента“, каза Сергей Станишев.

По думите му, въпреки отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС в Лисабон в началото на декември, на който той беше преизбран за лидер на европейските социалисти, най-точната индикация за настроенията в БСП са множеството поздрави, които е получил от симпатизанти. Станишев оцени липсата на лидера на БСП на конгреса като „пропусната възможност“.

„Решението за подреждането на листите за евроизборите не е еднолично на лидера на БСП“, изтъкна Сергей Станишев. Той призна, че за него е важно да бъде избран за евродепутат, защото така ще се подсигури координацията в ПЕС с оглед на преговорите в Европейската комисия и Европейския парламент след евроизборите.

„Отношението към т.нар. „Истанбулска конвенция“ щеше да е различно, ако големите партии в България не се бяха поддали на пропаганда“, коментира още Сергей Станишев. „Проблемът с насилието над жените все още не е решен в българското законодателство, но е свършена донякъде“, допълни той.

„Въпросът с Истанбулската конвенция е решен от Конституционния съд“, каза Станишев. По думите му е в интерес на България да бъде променен Дъблинския регламент.

„И в България подкрепата към ЕС спада, защото политиците прехвърлят проблемите си към него, но ЕС сме всички ние – държавите членки“, заяви Станшев. „Вече близо 70 години Европа живее в мир и относително благоденствие, макар че наистина има поводи за недоволство. Не трябва да се изхвърля бебето с водата“, допълни Станишев.

„Европа преживява трансформация, защото светът се променя и тя търси новото си място и идентичност в него“, изтъкна той и допълни, че хаосът около напускането на Великобритания от ЕС е най-добрата застраховка, че и други страни няма да я последват.


image0 (9K)