„Отче наш“ звуча в „Ал. Невски“, но всеки вярващ може да я произнесе от дома си

Молитвата „Отче наш“ беше отправена на Светата литургия за празника Вход Господен в Йерусалим /Цветница/ в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, но всеки вярващ също може да произнесе тази молитва в своя дом.

Празничната служба в храма, която беше съпроводена със засилени мерки за сигурност срещу разпространението на коронавируса, се водеше от патриарх Неофит, заедно със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим. За първи път в историята на Българската православна църква на Цветница не се раздаваха в храма върбови клонки и цветя, символизиращи посрещането с палмови клонки на Исус Христос в Йерусалим. Това изключение в традицията на БПЦ беше направено, за да не се събират много хора в храмовете и пред тях, и да няма увеличаване на заразените с коронавируса.

В края на Светата литургия патриарх Неофит отправи благослов: Божията благодат да бъде над всички вярващи – и над дошлите в храма, но и над целия български народ, съпреживял от домовете си днешната празнична служба от прякото излъчване на БНТ.

Празничната литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна със специалните молитви /прошения/, които са за избавление от всякакви болести, страдания и скръб – на всички вярващи и на целия български народ.

Вярващите се бяха вслушали в призивите, отправени от различни институции у нас, и малко от тях присъстваха на днешната празнична служба за Цветница в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Малко бяха миряните в храма, но дошлите носеха защитни маски и стояха на разстояние един от друг. В края на богослужението вярващите се прекръстиха и поклониха пред иконата, поставена в центъра на патриаршеската катедрала и украсена с цветя, за днешния празник Вход Господен в Йерусалим, но без да я докосват – заради мерките за сигурност срещу коронавируса.


image0 (9K)