Отцепниците от БСП правят нова група с напусналите „Атака“, ще крепят кворума в НС

В правна комисия днес представителите на ГЕРБ, на ОП и отцепилите се от БСП депутати постигнали договорка – „кворум срещу самостоятелна група“.

Мнозинството поема ангажимента да гласува промени в правилника на парламента, с които да се дадат права на отцепниците да направят самостоятелна група, да излъчват свой представител, който да чете декларации от парламентарната трибуна и да им се удължава времето за изказване.

Срещу това отцепниците обещават да крепят кворума, след като БСП и ДПС отказват да правят това с мотива, че този парламент е с изчерпан кредит на доверие и вече е вреден за държавата.

Седем от напусналите БСП се обявиха за неформална група на „Прогресивните социалисти“, начело с Красимир Янков. Тяхната бройка обаче не стига за самостоятелна група. Затова са решили да се съюзят с шестимата отцепници от „Атака“, начело с Павел Шопов.

Как обаче идейно ще действат „Прогресивните социалисти“ с крайните националисти, не е ясно. Но в този парламент за принципи вече отдавна не се говори, пише Епицентър.

Според депутати от БСП вече е лъснала истината за напусналите – зависимости и интереси. Затова и отцепниците отказаха да изпълнят решенията на партийните структури, които са ги излъчили и които ги призоваха веднага да напуснат и парламента.

Местните организации на БСП приемат това като очистителен процес от задкулисие и договорки.

От септември депутатите от БСП и ДПС не се регистрират в пленарната зала, а кворум се осигурява на ръба – често има двама-трима депутати повече от необходимите 121. Днес заради липса на кворум бе прекратена работата на парламента.

В БСП подозират, че „Прогресивните социалисти“ ще правят нова партия около Красимир Янков.

 


image0 (9K)