„Отхвърляне на мафиотизираната система“. Нов опит за блокада в 30-я ден на протеста

Няколко хиляди души се събраха в петък вечер пред Министерския съвет с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Това е 30-ят ден от началото на демонстрациите. Около 19:40 ч., без конфликти с полицията, протестиращите блокираха движението на бул. “Цар Освободител” и бул. “Дондуков”.

Час по-късно шествие се отправи към Орлов мост, където около 22 часа се появи и първата тента, а след нея бяха разпънати и няколко палатки. Протестиращите твърдят, че в нощта срещу събота отново ще блокират ключовото за София кръстовище за постоянно.

I Предисторията

Това ще бъде нов опит за блокада след като предходната нощ полицията разруши трите палаткови лагера в центъра на столицата. Разрушени бяха и всички палаткови лагери в останалите точки на страната, сред които Варна и на пътя между Стара Загора и Хасково.

Около 4,30 часа в нощта срещу петък маскирани полицаи са влезли в лагерите на Орлов мост, пред Софийския университет и пред президентството и са разчистили палатките от пътното платно. Част от съоръженията са преместени на тротоарите, но повечето са натоварени на камион, пристигнал заедно с полицаите.

След това, през деня, МВР съобщи, че са получили „стотици жалби“ срещу трите блокади, които спряха движението на ключови кръстовища. Под една от тях е имало „над 420 подписа“.

От полицията имат опасения, че ако блокадите бяха останали, рискът от ескалация на напрежението щял да се увеличи. Повече подобни блокади няма да бъдат допускани, увериха от МВР.

Часове по-късно обаче протестиращите на Орлов мост отново изграждат палатковия си лагер. Те твърдят, че няма да напуснат докато исканията им за оставки на Бойко Борисов и Иван Гешев не бъдат изпълнени. Правят се опити за възстановяването и на другия разрушен палатков лагер – до бившия партиен дом. След развалянето му миналата нощ, в петък вечерта протестиращи отново разположиха палатки на пътното платно.

Междувременно президентът Румен Радев подкрепи демонстрациите с публикация в социалната мрежа Фейсбук.

I Радев: Oтхвърляне на мафиотизираната система

„В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност и редовите служители на реда“ – това заявава президентът.

Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея, посочва държавният глава.

Според него готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система, пише президентът и напомня, че това бе осветлено и от световните медии.

https://www.facebook.com/President.bg/posts/2618308271819914

 

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)