Отстраняването на Тръмп е все по-вероятно

Вероятността американският президент да бъде подложен на импийчмънт почти се е удвоила в сряда – от 33% на 60%, каза говорителят на ирландската онлайн букмейкърска компания „ Paddy Power“ Люис Дейви.

Внезапното уволнение на директора на ФБР Джеймс Коми не само шокира Вашингтон, но предизвика и вдигане на залозите за евентуално сваляне на президента Доналд Тръмп, съобщават букмейкъри.

Тръмп бе подложен на вълна от критики след уволнението на Коми, който ръководеше разследване за евентуална връзка между предизборния екип на милиардера републиканец и руските власти.

Уволнението на Коми припомни подобно решение, взето през 1973 г. от тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън. Той уволни специалния прокурор, натоварен с разследването по скандала „Уотъргейт“. Година по-късно Никсън напусна поста си. Все пак залагащите нямат някакви конкретни основания. Онлайн залаганията в САЩ много рядко са разрешен, така че тези данни не отразяват изцяло мненията в американското общество.

Разраства се скандала с уволнения шеф на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми, съобщава и Нова тв.

Комисията по разузнаването към Сената покани Коми на изслушване при закрити врата във вторник.

Той беше уволнен изненадващо от президента Доналд Тръмп в момент, в който ръководеше разследване дали Тръмп е участвал в заговор с Русия, за да спечели президентските избори. Милиардерът каза, че уволнението няма нищо общо с разследването. А Коми бил махнат, защото „не вършел добра работа“.

Но източници от Конгреса на Съединените щати твърдят, че шефа на ФБР е поискал да разшири воденото разследване на предполагаемата руска намеса. И само няколко дни след това е бил уволнен.


image0 (9K)