Отстраниха без шум шефа на БАБХ Дамян Илиев

Дамян Илиев е сменен като изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните. Новината беше обявена от БАБХ, без да се посочват мотиви за кадровата смяна. Начело на агенцията е назначен проф. Паскал Желязков, който досега е оглавявал Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“.

„Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална Ветеринарномедицинска Служба“, се казва в съобщението на БАБХ. За нов зам.-директор е назначена д-р Марияна Шумова, досегашен началник отдел в дирекция „Граничен контрол“.

Дамян Илиев ръководеше БАБХ от май 2015 г. Под неговото управление агенцията трябваше да се справи с две тежки епидемии с национален обхват – чумата по дребните преживни животни през 2018 и чумата по свинете през лятото на 2019 г.

Оставката на Илиев беше поискана след разследването на Генка Шикерова за обществената поръчка за обезвреждане на животински трупове през мобилни инсталации за 30 млн. лв. с малък капацитет, които се оказаха неадекватни на нуждите от изгаряне на болни животни след епидемията.


image0 (9K)