Отслабнете с…черен пипер

Черният пипер помага за отслабване, благодарение на ароматният алдехид пиперонал, съдържащ се в добавката, твърдят индийски учени от Университета Шри Венкатесвара. Пипероналът е този, който ускорява изгарянето на мазнини, предава The Daily Mail.

Това доказали чрез експерименти с мишки, които получавали пиперонал в продължение на шест седмици. Пипероналът им почогнал да редуцират теглото си, процентът мазнини и нивото на кръвната захар. Същевременно укрепнали и костите им.

Индийските учени хранили мишките с мазна храна в продължение на 22 седмици, като отделили пиперонала от черния пипер и започнали да го добавят в храната им от 16-та седмица нататък. В края на експеримента се увеличили мускулната маса на животните и костната им плътност, както и концентрацията на минерали в костите. А само час след приемане на пиперонала се отчитало и понижение на кръвната захар.

Максимално позитивен ефект след 42-дневен курс на лечение бил отчетен при използването на дозировка от 40 милиграма пиперонал на килограм телесна маса. Освен това пипероналът помогнал и за регулиране активността на някои гени, свързани със затлъстяването.

Паралелно с индийските учени британски специалисти от Имперския колеж в Лондон изолирали мутации, стоящи зад затлъстяването.

И двете изследвания се оказали свързани по неочакван начин. Индийските учени смятат, че пипероналът въздейства на активността на определени „гени на затлъстяването“. В момента и двата екипа учени се надяват да открият лекарство против затлъстяване, което м света се е увеличило тройно след 1975 година.

Що се отнася до британските учени, те са се фокусирали върху затлъстели деца от Пакистан, където затлъстяването засяга 30% от подрастващите.

Мутации били открити в гена ADCY3. Заради тези мутации хората имат проблеми с регулиране на апетита, с диабета и дори с нарушеното обоняние.

 


image0 (9K)