Отровни змии нападнаха жители на Варна, 10 души са приети в болница

След ухавпания на отровни змии 10 човека са били приети за лечение в Клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна. Хората са пострадали предимно от пепелянки, но един човек е бил ухапан от усойница.

[ad id=“225664″]

От години е известно, че във вилните зони около Варна има отровни змии. Случаите на ухапвания са точно там. Има и нападнати хора по нивите. Пострадалите са излекувани успешно„, съобщи д-р Мариета Йовчева, токсиколог в болницата. Потърпевшите са на възраст между 40 и 60 години.

При среща с отровна змия варненци трябва да звънят на отдела по бедствия и аварии към Община Варна, пише „24 часа“.

[ad id=“263680″]

Отровните змии у нас са основно усойница, пепелянка и каменарка. Те се срещат в различни райони на страната. Обикновено змиите не хапят хората, ако не бъдат дразнени. Влечугите са с умерена токсичност и водят преди всичко до локални поражения на мястото на ухапване. Отровата трябва да не се изсмуква и мястото на ухапване да не се реже с нож. Важно е да не се пристяга крайникът. Това би могло да доведе до още по-тежки увреждания. Най-доброто решение е измиване на ухапаната зона с вода и намиране на лекарска помощ при първа възможност„, съветва доц. Снежа Златева, началник на Клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна.


image0 (9K)