Отправиха сериозно предупреждение към всички, които посещават големите ни планини

Висока е лавинната опасност във високите части на големите планини, съобщиха от Планинската спасителната служба (ПСС).

Най-сериозна е опасността от лавини в Пирин, защото там е паднал най-много сняг – дебелината на новата снежна покривка достига до около 60 см. Във високите части на планината духа силен вятър, на места променящ посоката си.

Планинските спасители предупреждават, че се наблюдават големи снегонавявания по стръмните участъци на склоновете, без значение от изложението им. Това предполага голяма вероятност от предизвикване на лавина при навлизане дори само от един скиор в тези участъци. Възможно е – по най-наветите подветрени участъци, да паднат и спонтанни лавини.

Подобна е картината и в Родопите, където снегът е по-влажен поради географските особености. Най-опасен е северният стръмен участък, между върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини обстановката засега е по-спокойна поради значително по-малкото количество нов сняг.

Силните ветрове от юг/югозапад обаче са натрупали достатъчно опасни навявания по подветрените участъци. Това най-вече се отнася за районите на Рилски ЕзераМальовицаМусаленския циркус.

Не трябва да се забравя за съществуващите лавиноопасни райони по северните участъци на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина.

ПСС препоръчва движение само по зимна маркировка.


image0 (9K)