Отпадат ограниченията за тези, които пристигат у нас от Великобритания и други страни

От днес (16 юли) всички, които пристигат у нас от държавите от Европейския съюз (изключение са Швеция и Португалия), от други страни в Шенгенското пространство, както и от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, могат да влизат в България, без да представят PCR тест за новия коронавирус и без да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Това нареди вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който издаде  заповед за удължаване на извънредната епидемична обстановка в България до 31 юли.

Без карантина и без PCR тестове вече могат да влизат в България и тези, които пристигат от следните трети държави: Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни – извън изброените по-горе, при влизането си в България трябва да представят отрицателн PCR тест за новия коронавирус, който е направен до 72 часа преди влизането в страната ни. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Гражданите на Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, като и Черна гора могат да преминават транзитно през България – с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са. Същото важи и за гражданите на трети страни (и за техните семейства), които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, в други страни от Шенгенското пространство, както и в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят поставянето под карантина на тези, които са пристигнали в България от Обединено кралство – в периода от 2 юли до 15 юли тази година.

 

 


image0 (9K)