Отново огнище на COVID-19: 12 работници са заразени в завод в Септември

Ново огнище на Covid-19 е регистрирано в Пазарджишка област. 12 работници от вагоноремонтния завод в град Септември са с положителни проби на коронавирус.

Мъжете са на възраст от 41 до 61 години и живеят в осем населени места от община Септември – Септември, Белово, Ветрен, Ветрен дол, Црънча, Мененкьово, Варвара и Ковачево. Състоянието на работниците е добро. Един от тях е настанен в инфекциозната клиника на болницата „Св. Иван Рилски“ в София.

„Издирват се контактните по семейна и по служебна линия“, каза директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова пред БНР.

Всички положителни проби са от един от цеховете в завода. Производственият директор Зорка Мацанова обясни:

„Правим масово тестване по наша инициатива, за да видим къде се намираме. Предприемаме дезинфекция за 48 часа. Те са отделни халета, отделни цехове обособени. Хората работят на отделни места. Няма причина да затваряме завода за момента“.

В завода работят повече от 1000 души. Неговото производство е насочено предимно за износ. Той няма да работи до вторник. Ще бъде дезинфекциран в следващите 48 часа.

По инициатива на ръководството през изминалата седмица са направени над 500 теста, при които 12-те работника са дали положителни резултати за коронавируса.

Повечето от тях са шлосери и работят в един от цеховете, където се прави ходовата част на вагоните. Двама от тези 12 са били в болнични по други причини.

В цялата област Пазарджик има 17 положителни случая за последното денонощие, показва единната информационна система. Общо за страната новите установени случаи са 112 при направени 1 528 PCR теста. Извън София най-много случаи са в Пазарджик, следван от Пловдив – 16. Общият брой на регистрираните с COVID-19 досега е 4 625.

С 33-ма повече са настанените в болница. 20 са в интензивно отделение. Оздравели са 20 души,

Статистиката показва един починал пациент. Така броят на преборилите болестта от началото на епидемията у нас е 2475, а на тези, които са загубили битката за живот – 216.

Какво се знае Covid-19 до момента

През шестте месеца, откакто напълно новият коронавирус започна да се разпространява по целия свят, лекарите научиха немалко за това как да лекуват пациентите с Covid-19, но все още има важни въпроси без отговор, отбелязва Ройтерс.

За коронавируса лекарите вече знаят, че пациентите са изложени на висок риск от тромби и затова лекарствата за разреждане на кръвта могат да помогнат.

Поставянето на пациентите да лежат по корем, за да се облекчи напрежението върху белите дробове може дори да премахне нуждата от включването на болния към механична белодробна вентилация.

Лекарите вече знаят, че освен дихателната система, новият коронавирус атакува и сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка.

Като най-обещаващи лекарства за пациентите с Covid-19 засега се очертават противовирусният препарат ремдесивир, стероидът дексаметазон и кръвна плазма от преболедували, които имат антитела срещу новия коронавирус.

Масовото подлагане на тестове и бързите резултати от тях помагат да се разтовари натиска върху болниците. От ключово значение за справяне с болестта е споделянето на информация между лекарите и здравните специалисти от цял свят. Освен това лекарите разчитат обществото да спазва добра хигиена, социална дистанция и да носи маски, за да се попречи на разпространението на заразата.

Все още обаче остават и много неизвестни около вируса. Най-значимите са свързани с това кое лечение ще е универсално и подходящо за всички пациенти, колко бързо лекарствата ще могат да достигат до всички. Освен това все още не е ясно за колко време се възстановяват пациентите с Ковид-19 и какви са дългосрочните последици от инфекцията.

„Щом най-важният урок, който сме получили от пандемията, е да обръщаме пациентите от гръб да лежат по корем вместо по гръб, значи сме далеч от намирането на лечение“, казва Валъри Уенглър, шеф на медицинския център „Рехобот Маккинли“ в Галъп, Ню Мексико.

dnes.dir.bg


image0 (9K)