Отнемат лиценза на фирмата посредник, която е изпращала работници в Корнуол

Фермата в Корнуол, Великобритания, от която българи разказват, че едва са успели да избягат, се намира на 100 км от тази, разобличена в разследване на Би Би Си. Това показа проверката на екипа на NOVA от мястото.

[ad id=“225664″]

Част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия. Други пък са доволни от условията на живот. Те обясниха, че някои хора там за първи път, недоволстват и говорят лъжи, но всъщност условията не са толкова лоши. Показаха и къде живеят. Коментираха, че не са тормозени и притеснявани от никого.

Недоволните пък разказаха, че спят в каравани, в които нямат душове. С дни нямат ток и стоят на студено. Казват, че ако имат пари, биха се махнали от там. За някои разходите за живот са прекалено големи.

По последни данни на в. „Гардиън“, изнесени преди няколко дни, във Великобритания има недостиг на сезонни работници. 4300 места остават незаети и събирането на реколтата във всички сектори на земеделието е под въпрос. Смята се, че заради Brexit се е създало впечатлението, че Великобритания е расистка държава и това е довело до отлива на сезонни работници.

[ad id=“263680″]

Започнала е процедура по отнемане на лиценза на фирмата-посредник, която е изпращала работници във фермите в Корнуол. Това съобщиха от Инспекцията по труда. Нарушенията, които са установили проверяващите, са, че фирмата не е имала договор с работодател във Великобритания. Не е предоставяла трудови договори на работниците преди заминаването им за чужбина.


image0 (9K)