Откриха уникален китайски амулет от императорски нефрит на нос Калиакра

Уникален амулет от бял нефрит, най-вероятно изработен в Китай по време на династията Юан, е открит при разкопки на нос Калиакра, съобщи ръководителят на археологическия екип доцент д-р Бони Петрунова на пресконференция, цитирана от dir.bg.
Подобен артефакт досега не е намиран в България. Петрунова определи находката като най-значима в продължаващите повече от десетилетие проучвания на екипа на античната и средновековна крепост на Калиакра.

Върху амулета е изобразена сцена с малък сокол, ловуващ дива гъска сред лотосови цветя. Сцената с пролетното пробуждане на природата има символно значение за благоденствие и успех, поясни д-р Петрунова.

[ad id=“226585″]

Археоложката добави, че красивият художествен предмет, датиран от 14-и век, е използван като катарама в униформата на китайци и на номадски народи.

Императорският нефрит е изключително почитан в Китай като камък-лечител и може да е попаднал на българска земя със Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство, е една от версиите на археолозите.

Амулетът може да е „пропътувал“ и по търговските пътища от Венеция, с която Добруджанското деспотство е поддържало добри връзки.

„Подобни артефакти в големите аукционни къщи вървят между 20 000-40 000 евро, но амулетът, както всички открити досега реликви на нос Калиакра, ще остане в колекцията на Историческия музей в Каварна“, каза още д-р Петрунова.

През този археологически сезон, при проучването на некропол от края на 14-и век екипът е попаднал и на част от каменна икона.


image0 (9K)