Откриха реставрираната стая-музей Васил Левски в Мъглижкия манастир „Свети Николай Чудотворец“.

Митрополит Киприан присъства на тържественото откриване на реставрираната стая-музей Васил Левски в Мъглижкия манастир „Свети Николай Чудотворец“. Сведенията за него са оскъдни. Основан е от цар Калоян по времето на Втората българска държава. Според преданието това се случило през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. „Много пъти Васил Левски е нощувал и се е укривал именно тук. Щастливи сме, че със средствата, дарени от продажбата на картини на творците от сдружение „Творецъ“ успяхме да я реставрираме“, каза в приветствието си кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

[ad id=“218001″]
Това бе и кулминацията на VI Международен художествен пленер „Времето е в нас и ние сме във времето…“, посветен на 180 години от рождението на Апостола. Три дни по рано под патронажа на кмета Господин Господинов се проведе фестивал на етносите, а занаятчии и художници се наредиха на улица на занаятите.
Специални грамоти и награди получиха гостите на пленера, насладили се на възможността да творят сред красивата природа на с. Ягода – художниците от България – Христо Танев, Михаил Саздов, доц. Цветан Стоянов, Николай Русев, Донка Миткова, Ваня Желева и Милен Иванов, както и специалните гости, също художници – Лузиа Кала от Унгария, Василе Драгошан, от Румъния, Софе Летрен от Белгия, Марина Варенцова и Гаяне Доброволска от Русия и Мита Ристич и Мариян Станкович от Сърбия.

[ad id=“218001″]

 

Отличени бяха и участниците от СНЦ „Творецъ“ – художниците Росен Бакалов, Атанас Дончев, Румен Рачев и Милена Господинова, оръжейният майстор Христо Николов, фотографът Иван Бонев, бъчварят Райчо Трифонов, стъклописецът Албена Венкова и майсторът на художествената керамика Мария Филева. В програмата участие взеха и проф.д-р на физичните науки Стоян Съргойчев и писателите Йордан Пеев и Косьо Зарев.


image0 (9K)