Откриха причината за неутолимия глад след запой

Британски учени откриха причината за рязкото увеличаване на апетита след продължителна употреба на алкохол, съобщи Лента.

В извършените от тях експерименти, получили названието „алкохолни празници“, мишки в разстояние на три дни били хранени с порции, които се равняват на 18 стандартни единици алкохол (1 единица алкохол = 10 милилитра чист алкохол).

Същевременно специалистите забелязали рязко увеличаване на апетита у тези гризачи в сравнение с мишките в контролната група.

Било установено, че причината за това се крие в усиленото производство на стимулиращия апетита невропептид AgRP в главния мозък. Потискането на свързания с AgRP неврон довело не само до намаляване на консумираната храна, но и до по-малка употреба на алкохол.

Изследването позволило да се проследят основни механизми в нервната система, които са в основата на храненето на животните след употреба на алкохол

Учените отдавна знаеха, че употребата на алкохол е свързана с преяждане, но причината за това бе неизвестна, като се има предвид, че алкохолните напитки по принцип са достатъчно калорични, за да потиснат апетита.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: Дарик


image0 (9K)