Откриха празниците в Долината на тракийските царе с мащабна програма

На площад „Севтополис“ в Казанлък се откри 11-тото издание на Празниците в Долината на тракийските царе.
Кметът Галина Стоянова пожела на казанлъчани: “Всеки ден да опознавате богатството, което имаме! Не само вие, но и вашите деца да го познават, разказват и опазват!“, каза тя.

На официалната церемония бяха известни български траколози. Сред тях са имената на доц. д-р Мария Чичикова, проф.Николай Овчаров, проф.Иван Маразов, проф. Валерия Фол, проф.Петър Димитров, както и италианецът д-р Консуело Манета, учени от водещи научни институти.

Мащабната програма за тракийските празници в първия празничен ден започна с откриването на международната конференция по тракология „Проблеми и изследвания на тракийската култура“.

По-късно през деня за децата гостоприемно отвори врати експозицията на каменни паметници в ИМ“Искра“. Сред античните артефакти на Лапидариума творческата работилница провокира детското въображение под мотото „По стъпките на тракийските майстори“. В рамките на два дни малките археолози ще бъдат запознавани с тънкостите на моделирането с глина, с предпочитаните цветове за работа от траките. Музейната зала е обновена и модернизирана през изминалите две години по проект „Лапидариум и детски кът при ИМ „Искра“ в сътрудничество и със средства на АНЦ – София, както и с любезната подкрепа на фондация „Америка за България“.

Още в първия ден паралелно отвориха врати две изложби: „Рисунки и акварел“ – обща идея на Огнемир Киров и джаз певеца, в необичайното амплоа на художник – Васил Петров. Творците получиха поздравления от заместник – кмета на община Казанлък Даниела Коева.

1_nagrada_resized 3_CHINARY_resized

На една от главните улици в града – ул.“Искра“ заработи и традиционният „Панаир на тракийските занаяти“.

Тридневният Национален джаз фестивал „В долината на тракийските царе“ стартира с обиколка на колела и мелодичните изпълнения на джаз стандарти от великотърновския „Royal Dixie Band“ за забавление на гостите и жителите на Казанлък. Музикалният маршрут премина през централния площад и улиците на града, за да достигне до едно от емблематичните за казанлъчани места – парк „Розариум“.

Поредицата от джаз концерти и джем сешъни са организирани от Надя Тончева – музикален директор на фестивала, певица от квартет „Траяна“ и настоящ преподавател по поп и джаз в Националното музикално училище „Христина Морфова“ в Стара Загора.

4_CHINARY_resized

Спектакълът „Легенда за мистичната златна маска“ на ансамбъл „Чинари“ представи различен разказ в танци и ритми за тракийските легенди с ефектна музика, сценография и оригинална хореография.

Приключили разходката си из Казанлък на колела, музикантите от „Royal Dixie Band” излязоха на сцената, за да поздравят гостите на първия празничен ден в Долината на тракийските владетели.


image0 (9K)