Откриха обновената сграда на Търговската гимназия в Стара Загора

[ad id=“263680″]

С тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприан, беше открита реновираната сграда на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора, в присъствието на много гости, преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на най-старото професионално учебно заведение на територията на региона. Извършеният по Оперативна програма „Региони в растеж“ цялостен ремонт и обновяване на образователната инфраструктура на стойност 1 317 331 лева с ДДС, осигуряват подходящи условия за предоставяне на качествено и съвременно професионално образование по икономика и управление.

„Днешният ден е празнична дата в 97-годишната история на училището. Този ден поставя началото на нов етап на сградата в която се обучават бъдещите икономисти на България. Това е поредното училище в Стара Загора, на което се извършва основен ремонт“, каза в приветствието си към гостите директорът на гимназията Снежана Танева. Тя припомни съществуващия дългогодишен проблем със собствеността на сградата, който не позволяваше включването ѝ в европейски проекти. „Този проблем бе „прегърнат“ от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който проведе дълги и тежки преговори със собствениците на 2/3 от Търговската гимназия“, подчерта Танева.

С решение на Общинския съвет Община Стара Загора придоби тези идеални части от сградата срещу 800 хил. лева, което отвори пътя за реновирането на построената, първоначално с един основен, триетажен корпус през 1928г., и пристроена с източно крило през 1960г., впоследствие пристроено и западно крило през 1967 г. сграда. През 1993г. е изграден и физкултурният салон.

[ad id=“225664″]

Кметът честити на преподаватели и ученици новата придобивка и им пожела да си я ползват със здраве. „Много хора ви обещаваха, че ще решат проблема със сградата и ще я ремонтират. Ние го направихме. Умни сте и сте хубави, можете всичко. Където и да продължите образованието си, върнете се в Стара Загора, защото става все по-хубав град за живеене! Училището е на това ниво заради преподавателите, слушайте ги!“, обърна се към присъстващите ученици Живко Тодоров. Той и представителят на консорциума, извършил ремонта, ДЗЗД „СК – АЙТОС“ Илия Илиев получиха благодарствени писма от името на директора и педагогическия колектив на училището.

Гостите разгледаха триетажната сграда със сутерен на Търговската гимназия, която е с повишена енергийна ефективност след ремонта, подобрен е достъпа на хора с увреждания до нея, подобрени са условията за работа на преподаватели и административно-технически персонал. Те се убедиха, че направеното, ще утвърди училището като емблема на професионалното образование в старозагорска област.

Сградата е със застроена площ 1 592,81 кв.м и Разгъната застроена площ – 4 084,49 кв.м. Най-голямата гордост на училището е обновеният физкултурен салон, ремонтирана е топлата връзка и обособена зала за спорт, обновени са санитарните възли и съблекалнята. Положени са нови подови настилки в учебните кабинети и учителската стая, а във физкултурния салон и залата за спорт – спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик, на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата е подменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните.

Изградена е оповестителна инсталация, пожароизвестителна централа, нова отоплителна инсталация, вентилация и климатизация на физкултурния салон, засадени са иглолистни дървета, декоративни храсти, многогодишни цветя, поставени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, волейболни стойки и врати за минифутбол. Училищният двор има две обособени зони- за отдих, с алея и зеленина, и площадка за спорт. През учебната 2017/2018 година в сградата се обучават 672 ученици от 46 педагози.

На откриването присъстваха още областният управител Гергана Микова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, началникът на РУО Татяна Димитрова, ректорът на ТУ проф. Иван Въшин и други.


image0 (9K)