Откриха аномалията, която изпрати сибирски студ в Европа

Необичайно затопляне около Северния полюс изпраща студен арктически вятър към Европа и според учени такова „ненормално“ време може да се наблюдава все по-често заради предизвиканото от човека глобално затопляне, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

[ad id=“225664″]

Метеорологичната станция на нос Морис Джесъп в най-северния край на Гренландия регистрира положителни температури, продължили рекордните досега за 2018 г. 61 часа. Това явление се свързва с необичайното за арктическата зима отдръпване на леда.

По информация на Датския метеорологичен институт в Арктика навлизат топли вълни както от Атлантическия океан, така и от Беринговия проток, което изтласква студения въздух на юг.

[ad id=“236999″]

В момента в цялата арктическа област температурите са с около 20 градуса по Целзий над нормата за сезона.

Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения в транспорта. В Рим за пръв път от 2012 г. падна сняг, затворени бяха всички училища и един от най-известните исторически паметници – Колизеят. Лошото време наруши транспорта в северните и централните райони на Италия.

В Москва температурите паднаха до почти минус 20 градуса, което е рекорд за тази зима, заяви руската метеорологична служба. Сняг и студ обхванаха някои райони на Германия и причиниха смъртта на осем души в Полша.
dunavmost.com


image0 (9K)