Откритие на НАСА: Има още 20 потенциално обитаеми екзопланети

Учени на НАСА откриха чрез данни от телескопа „Кеплер“ още 20 планети извън Слънчевата система, на които може да има живот, съобщи в. „Индипендънт“.

Откритието показва, че потенциално обитаемите светове са повече, а някои от новооткритите планети приличат на Земята. На много от тях годините са подобни на нашите. Това избягва проблема с „късите“ години, които често са неблагоприятни на други планети. Температурите им също изглеждат подобни на нашите.

Най-обещаваща за живот от тези планети изглежда KOI-7923.0. Годината там продължава 395 дена. Размерът на планетата е 97 процента от земния, но тя е малко по-хладна, защото е по-далече от звездата си, а и тя не е толкова гореща. Разликата между нея и Земята не е огромна и това означава, че по-топлите части на планетата приличат на студените части на Земята.

Учените от екипа на „Кеплер“, ръководени от Джеф Кафлин, са убедени 70 до 80 процента, че планетите са скалисти. Това може да бъде потвърдено само с допълнителни наблюдения. Данните от телескопа „Кеплер“  вече не се виждат толкова ясно, тъй като той се повреди наскоро, пише dir.bg


image0 (9K)