Открита е изложбата, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Областният управител Гергана Микова откри на 26 март изложба, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тя е подготвена по инициатива на Народното събрание, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

Пътуваща е и ще обиколи всички областни градове на страната. В Стара Загора е експонирана във фоайето на Държавната опера.
Изложбата съдържа 40 фотоси, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, техни портрети и документи за дейността им.

Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.
Депутатът Георги Гьоков, зам. областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът Иванка Сотирова, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Снежана Маринова, началникът на отдел „Държавен архив“-Стара Загора, Галентин Караславов, граждани, ученици и представители на НПО и медиите присъстваха на откриването.
„Нека помним стореното от нашите предци, тези, които положиха основите на съвременна европейска България. Трябва да имаме памет за своето минало, за да вървим уверено напред и да градим заедно своето бъдеще.

Уверена съм, че гражданите на Стара Загора ще проявят интерес към документите и снимките, представени в тази изложба, защото от тях може да се научи много както за Търновската конституция, така и за онези родолюбиви българи, които са били в основата на създаването на модерната правова държава“, каза в обръщението си към присъстващите Гергана Микова.
Любопитни моменти, свързани с участието на личности от Старозагорския регион в Учредителното събрание, разказа Галентин Караславов.
Изложбата „140 години Търновска конституция“ ще остане във фойето на Операта в Стара Загора до петък. След това тя ще отпътува за Сливен.


image0 (9K)