Откриват Медицински факултет и в Бургас – гласувано е

Парламентът реши да се открие Медицински факултет в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. С това се цели да се постигне преодоляване на регионалните диспропорции на разпределените на лекарите в страната, съобщи Dnes.bg.

В новото основно звено ще се обучават студенти по специалността „Медицина“. Академичният състав ще се състои от 54 човека, разпределен в 9 катедри, а 70% от лекционните курсове ще се водят от хабилитирани преподаватели.

За провеждането на клиничната практика на студентите университетът е предвидил да сключи договор в УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ – Бургас.

В медицинския факултет ще се подготвят лекари за нуждите на региона и страната – за системата на спешната медицинска помощ, извънболничната и болнична помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

Разкриването на факултета ще спомогне за това младите хора да могат да учат медицина близо до родните си места, коментира депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.

Прочети още на: www.bgonair.bg


image0 (9K)