Откраднали медни плочи от покрива на бившето АГ отделение в Стара Загора?

Десетки квадратни метри медна ламарина са откраднати от покрива на 6-етажната сграда на бившето АГ-отделение при старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, пише в. Монитор.

Сградата вече от година стои празна и неизползваема, съобщава dnes.bg

До полицаите от старозагорското Първо РУ са били подадени няколко сигнала от граждани. Задържани са няколко души, които мъкнели скъпия материал с колички, за да го продадат за скрап. Последният им „удар“ е бил преди броени дни, когато е изчезнало покритието откъм южната фасада. Крадците са използвали прозорците на последния мансарден етаж, най-вероятно през нощта.

Сградата е собственост на държавната болница, данъчната й оценка възлиза на 6 млн лв. Повече от година отлежава предложение на община Стара Загора до МЗ имотът да й бъде прехвърлен срещу опрощаване на 2 млн. лв. борч за такса смет и данък сгради. Общината предлага за уравняване на сметката да прехвърли на болницата дворът от 100 дка. В нея по идея на кмета Живко Тодоров след ремонт ще бъдат събрани общинските ДКЦ-та, за да се облекчат гражданите в достъпа си до здравни услуги. И до момента няма отговор от ресорното министерство.

„Ако не бъдат спрени набезите на крадците и не се извърши спешен ремонт на покривната конструция, само след 2-3 месеца ще бъдат нанесени непоправими поражения върху най-горните етажи, което ще доведе до намаляне цената на сградата“, коментират специалисти от града.


image0 (9K)