Отказаха се да затварят болниците във Враца и Ловеч

„Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват – дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област.“ Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР.

[ad id=“225664″]

Според Начева принос за сегашното състояние на двете болници има неглижирането на просрочените задължения, както и договорите, които са били сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници. „Ще се опитаме оздравителните планове, които сме изготвили за двете лечебни заведения да проработят. Ще потърсим отговорност (предприели сме действия в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово състояние двете лечебни заведения“, посочи Жени Начева.

[ad id=“263680“]

„Националната здравна карта е в процес на публично обсъждане, което ще приключи следващата седмицата“, припомни още Начева.

На критиките, че Министерството на здравеопазването не се е вслушало в оценките на консилиумите по места за разчетите по картата Начева отговори:

„Много трудно е да се постигне баланс. Ако в дадена област дадено легло се откаже недостатъчно, първо има заделен резерв за легла за спешна медицинска помощ. Освен това многократно подчертахме, че с изключение на интензивните легла се допуска промяна, приемане на пациенти на друг вид легла, ако реални медицински потребности наложат тази необходимост. Националната здравна карта не би следвало да се свежда само до брой легла. Тя е „снимка“ както на настоящите, така и на бъдещите намерения за инвестиции“.


image0 (9K)