Отиде си един от най-значимите български скулптори – Людмил Бонев

Почина един от най-значимите български скулптори – Людмил Бонев.

Тракийската колесница в метростанция „Сердика“

Той е автор на монументалните пластики в две от най-красивите станции на софийското метро – „Сердика“, където е каменният орелеф на тракийска колесница и на Климент Охридски на станцията на Софийския университет. Преди да ги създаде, скулпторът Людмил Бонев проучва изкуството отпреди векове. Прочита хиляди страници. Разглежда десетки албуми. Прехвърля антични монети, изучавайки облеклото, короната, жезъла и трона на Улпия Сердика. Взира се в детайлите. „Не може да направиш нещо от камък, то да стои хиляда години и да бъде грешно или кичозно”, казва Бонев, чиито произведения красят предимно частни колекции в Германия, Испания, Франция, Италия, Китай, Япония, Бразилия и Венецуела.

Барелефът на Св. Климент Охридски на едноименната метростанция

Людмил Бонев е роден през 1954 година в Трявна и е наследник на един от тревненските майстори резбари. Братът на баба му – Иван Дайковеца е автор на един от прочутите иконостаси в черквата на града.

Людмил Бонев е носител на редица отличия като: награда за скулптура на Национална изложба – България, отличие на Биеналето за малки пласитични форми Равена, Италия и др. Автор е и на герба на БНБ.

Людмил Бонев беше и изключително колоритна личност, бохем, с уникално чувство за хумор. Мир на душата му!

 


image0 (9K)