„Отивам да живея в България“: перипетиите на една германка

Все повече германски пенсионери решават да се преселят в България – с надеждата, че там ще живеят по-луксозно, отколкото в Германия. Евелин Фрьолих от Лайпциг има същия план. Но началото се оказва мъчително.

default

„Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се. Германската пенсионерка иска да се премести да живее в България.“ Така започва репортаж на германската обществена телевизия MDR. 7-минутният филм бе излъчен във вторник (24.04.) в най-гледаното време – от 20:15.

Екип на телевизията придружава 63-годишната жена в продължение на няколко седмици. „Вече получавам пенсия и искам да предприема нещо вълнуващо. Затова отивам да живея в друга държава“, казва Евелин пред камерата няколко дни преди да замине за България – без да знае какво я очаква там. В Лайпциг не я задържа нищо. Приятелите ѝ се броят на пръсти, а с пенсията си от 935 евро някогашната счетоводителка едва свързва двата края. „Не искам да прекарам остатъка от живота си пред телевизора“, казва тя.

Първите ѝ стъпки в България

Няколко дни по-късно Евелин пристига в Слънчев бряг. И е впечатлена. Тя вече е една от стотиците германски пенсионери, които са се преместили да живеят в България.

Това е първото ѝ пътуване до източноевропейската страна. „Морето, слънцето, това е съвсем друго чувство. Всичко, което ми е тежало досега, сякаш вече го няма“, разказва жената пред репортерите.

Първоначалната еуфория обаче бързо се изпарява. След броени дни 63-годишната германка установява, че е наела жилище, в което няма парно. Нито климатик. Но пък има мухъл. „Толкова е студено и влажно, че едва се издържа.“ И още: вярно, че пред жилището се открива гледка към морето, но сградата е заобиколена от строителни площадки. „Ще се опитам да прекратя договора“, казва германката с огорчение. Тя е наела жилището по интернет и не го е виждала преди да се нанесе. Площта му е 70 кв.м., мебелирано е и струва 300 евро на месец. Само със 100 евро по-малко, отколкото е плащала в Лайпциг. Цялото ѝ преместване в България е организирано от посредническа фирма, чрез която е сключен и договорът ѝ за наем. А той е за цяла година.

В апартамента до нея живеят двама германци – Клаудия и Кристоф Хаас. Те са от планинския регион Шварцвалд и не крият огорчението си. Попаднали са на същия съмнителен посредник. И в тяхното жилище няма отопление. Но има мухъл. „Той (посредникът – бел.ред) е знаел много добре в какво ни вълича. А сега се прави на невинен и твърди, че искал само да ни помогне.“ Клаудия и Кристоф са тежко болни. Тя има рак, а той страда от чревно заболяване. „Искахме да наемем жилище в Слънчев бряг, защото въпросният посредник твърдеше, че тук има германски лекари“, обяснява Клаудия.

Именно германските лекари са били причината, поради която Евелин от Лайпциг е избрала точно това място. Жената обаче не е била информирана, че лекарите са тук само през летния сезон. А и не само те. В Слънчев бряг само през лятото всичко върви на пълни обороти. Има поне супермаркет, който работи и през останалите сезони. Западните продукти струват толкова, колкото и в Германия, но на щанда с готова храна има и доста изгодни ястия. Тук Евелин може да си купи обяд за по-малко от 1 евро. „Вече три пъти съм си купувала пилешки бутчета. Едно бутче струва 1,40 лева. Това е съвсем приемливо“, казва жената. Гарнитурата от ориз със зеленчуци струва около 50 стотинки. За бутилка минерална вода обаче Евелин плаща повече, отколкото в Германия.

„Не бива да сравняваме България с Германия“

Екипът на MDR придружава германската пенсионерка и до съседния Бургас. Там тя отива на гости на свой стар познат – германец, който живее в България от една година. Името му е Петер Комник. Той познава страната още от 1980-те години. Навремето е работил за туристическо бюро в Източна Германия. Неговото жилище е малко, но спретнато. 30 кв.м. с гледка към морето, прокрадваща се между покривите на съседните сгради. В Германия Петер щеше да е социално слаб. В България обаче пенсията от 700 евро му е напълно достатъчна. „Наемът ми през лятото, заедно с разходите за ток, вода, такса за телефон и за телевизия, е около 220 евро. А през зимата плащам 250 евро, заедно с отоплението“, казва германецът. За всичко останало му остават 450 евро на месец. Сума, с която е свикнал да живее. Свикнал е и с особеностите на България. „Не бива да сравняваме България с Германия. Например здравеопазването. Да, болничните стаи тук не изглеждат като в Германия. Но когато се разболея, най-важното е да оздравея. А не дали стаята, в която съм бил, е била хубава“, казва Петер.

В края на репортажа журналистите от MDR посочват, че средната заплата в България възлиза на 320 евро. Затова и наемите в страната често са доста изгодни за германците, както става ясно от витрината с реклами на една агенция за недвижими имоти. Германската пенсионерка е удивена от офертите. „250 евро за жилище в Бургас с площ от 90 кв.м. С кухня, мебели и всичко необходимо. Дали да не го взема?“, чуди се жената пред камерата. Въпреки първоначалните трудности тя е твърдо решена да остане в България.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)