Отец Евгений: Моля се Богу ГЕРБ да не видят повече власт

Отец Евгений Янакиев от централния православен храм „Свети Димитър“ в Сливен е най-многодетният баща българин в града под Сините камъни. 44-годишният свещеник се радва на 9 деца.

О. Евгений е и един от най-известните в България свещеници. Някои медии дори определят него и брат му като най-скандалните духовници, заради това, че водят люта борба за отстояване на чистото православие.

Евгений е войнстващ православен отец, който от години надига глас срещу най-силните ни митове – Дънов, Ванга, Вера Кочовска, Влайчо от с. Коньово, гледането на боб и на кафе, леенето на куршум, дори срещу мартениците и кукерите.

 Отец Евгений, предизборната кампания за извънредния парламентарен вот започна. На теб направи ли ти някакво специално впечатление нещо от платформите на политическите сили?

– Понеже се интересувам от това, което става в нашата страна, а и не само в нея, отворих сайта на в. „Сливен ДНЕС и УТРЕ” и там прочетох акценти от предизборната платформа на партия ГЕРБ. Направи ми впечатление онази част, в която бившата вече земеделска министърка и председател на партията в Сливенска област Десислава Танева говори за това какво гербаджиите ще направят в следващия мандат, ако ги изберат и т.н.  Особено внимание обърнах и се афектирах от тяхното „преформатиране на социалната политика” и въвеждането на т.нар. „тридетен модел”. Там се казва, че от ГЕРБ ще работят за това семействата да имат до три деца. А след четвърто дете помощите рязко ще падат надолу. Няма как аз, като многодетен баща, който има над три деца, да не бъда засегнат от това. И се питам: толкова ли в България няма политици, които да не знаят как да направят нещата, или умишлено не ги правят. Особено в настоящия момент, когато сме в най-тежката демографска криза на България, да се правят подобни политики. За мен това е абсурдно, защото сме на първо място в света по смъртност.

Последица от 27-те години демокрация, наследила атеистичния тоталитарен режим. С псевдосоциални реформи – да се стимулира населението да имат по 3 деца, но не повече, всъщност се постига обратният ефект. Скритият подтекст на нашите политици е, че го правят заради циганите, защото имат повече деца. Но не е вярно, това е една заблуда. Знаем, че циганите получават много помощи от различни организации. Една циганка с три деца може да получи месечно помощи поне за 1500 лева. Така че това явно не касае циганите, а нас – българите. Или става дума за умишлен заговор срещу българския народ, или не знаят как да направят нещата. Аз поне имам някаква алтернатива за това. Като многодетен баща не искам да ползвам никакви пари от държавата.

Аз съм си гражданин на тая държава, който редовно си плаща данъци и искам, като многодетен баща, държавата, в това отношение, да ми помогне. Като отида да си платя данъка, вместо, примерно 300 лева, да дам 50-100 лева по-нисък данък. Това пак е вид грижа на държавата за мен.

Това означава ли, че подкрепяш идеята на БСП – за всяко дете да се приспадат месечно по 50 лева от данъка?

– Най-малкото аз мога да бъда упрекнат в политическо залитане в ляво или дясно. За мен хората не се делят на леви или десни, а на добри и лоши. Тук, в България, всичко е едно – няма такива полюси – ляво и дясно. Но има една олигархия, която в сянка управлява. Не е нужно да членуваш в дадена партия, за да харесаш нейните приоритети. Затова лявото и дясното, което, не само според мен, отдавна е размито в България, няма такава тежест. Трябва да се гласува за политики, не за партии. Колкото до въпроса – да, за мен е по-правилно да се намалят данъците на многодетните семейства. Подкрепям идеята, независимо откъде идва. Циганите данъци не плащат, тоест, това ще бъде насочено в полза на българите. Ето, аз, като многодетен баща, съм ощетен. Защото, в края на годината, от Данък общ доход се приспадат по 20 лева на дете. Но става дума за до трето дете. Ами останалите ми 4 деца, които са на възраст под 18 години – защо за тях няма да получа нищо?! И това е направено срещу мен, многодетния българин! А не срещу някое друго малцинство, както се опитват да ни втълпят. Това е неприятното, оттук е моят афект. Говоря със сърцето си, което е изпълнено с възмущение. Толкова години не можаха да въздигнат българския род, а да ни доведат до положение да изчезваме като народ, да сме на първо място по смъртност. Дали ще е смъртност, дали емиграция – просто сме изчезващ вид. Това е страшно!

Това значи ли, че си съгласен с твърдението, че днес се извършва геноцид над българския народ?

– С тези политици, с тези закони – да, категорично. Явно някой има за идея тази територия – нашата земя, да бъде обезлюдена от българи и тук да бъдат настанени някои други. Кои са, може би скоро ще видим. От толкова управления на ГЕРБ и техните „политики” и „реформи”, виждаме докъде докараха България. Затова се моля Богу повече власт да не видят никога Бойко Борисов и всички около него.

Кабинетът Борисов-2 ли е най-лошото правителство от промените насам?

– С тези заеми за десетки милиарди, тройно и четворно – повече дори от това, което ни остави диктаторът Живков, заеми, които ни натресоха в последните две години ГЕРБ и които ще се изплащат от нас и нашите деца чрез увеличение на налози, няма как да съм добре настроен към тези хора. Те работят само за себе си и за своя интерес. Абсолютни егоисти. А когато човек е застанал на политическото поприще, където трябва да служи на народа, не може да бъде егоист.

Наричаш гербаджиите егоисти, но те показват данни, че по тяхно време е постигната икономическа стабилност.

– Което твърди статистиката, а тя е на тяхно подчинение, затова я наричам „стъкмистика”. По-важно е как е народът, а той е още по-беден, по-болен, по-изчезващ, дори много повече, отколкото, както не е било в тежките години на две балкански и две световни войни и с последвалите национални катастрофи. За съжаление, никой не гледа дали един министър-председател има жена, деца, дали може да гледа семейство и тогава да се справи с държавата. Защото, реално, ако ти не може да оправиш собствения си двор, ако не може да формираш едно семейство, какъв човек си тогава? Искаш да управляваш държава, застанал си начело,  но не можеш! И във връзка с това, че от ГЕРБ ще работят за това семействата да имат само до три деца, ще припомня, че Бойко Борисов има едно дете, а Десислава Танева няма деца. И мога да кажа, че жена ми ражда заради тях. Защо тогава трябва да ударят този, който има четвърто дете? Има много семейства с едно дете, има бездетни, а има и такива като тях – кариеристи. И се връщам към въпроса ти дали става дума за геноцид – да, над народа се извършва поголовен геноцид. Истината е, че искат да ни заличат като народ и държава, подмазвайки се на световните сили. Болно ми е, но истината е, че по зависима България никога не е имало!

Преди години брат ти анатемоса тогавашния министър на образованието Даниел Вълчев, защото отказа да въведе вероучението в училище. Ти би ли предприел такава крайна мярка спрямо Бойко Борисов и Десислава Танева?

– Не, не. Анатемата е много сериозно и много тежко нещо. Просто, макар че ще се повторя, се моля Богу повече да не видят власт. И все пак всеки народ си заслужава управниците. Ако нашите управляващи са срещу нас и ни тормозят, значи заслужаваме това. Явно сме духовно бедни и поради тази причина имаме такива управници.

Говориш за социалната политика на държавата, но все пак си свещеник, нека кажем нещо и за социалната дейност на Църквата – има ли я, къде е? Мнозина питат защо Българската православна църква не е организирала кухни за бедни, по подобие на други православни държави – съседните нам Гърция, Сърбия и Румъния, а да не говорим за Русия.

– Поради различни причини. Първо, Църквата е натикана в ъгъла от 1944 г. насам. Уж се смени управлението – махнаха комунистите, дойдоха нови, но според мен – пак същите хора. Но отношението към Църквата остава едно и също – изключително враждебно. Тя е потискана, притискана, унижавана, дискредитирана. Тук ще спомена темата за досиетата – излезе, че почти всички митрополити са били агенти на Държавна сигурност, което е някакъв пълен абсурд. Никой обаче не приема, че това може да е една умишлена дискредитация със заложена бомба, която да избухне след време.

Казват: „Ама те имат картончета”. Но повечето са били вкарани в ДС, без те да знаят. Аз познавам хора, които са били от Държавна сигурност, те ми споделиха, че резидентите, които навремето са вербували агенти, за да си пишат актив, правят само една среща с набелязания човек и оттам насетне пишат, че еди кой си е наш агент. Без човекът да има представа за тази работа. При повечето от архиереите е станало точно така.

Като спомена темата за владишките досиета, за по-малко от три години си отидоха от този свят четирима митрополити, които бяха разкрити като агенти на бившата Държавна сигурност –  Калиник Врачански, Кирил Варненски, Натанаил Неврокопски и Западно- и Средноевропейски Симеон. Проведоха се избори за нови митрополити на овдовелите епархии, сега предстоят и за Враца. Мнозина – и миряни, и клирици, обаче изразяват негодувание от начина на провеждане на тези избори. Последно, по форумите се коментира, че циганин-педераст е станал Старозагорски владика.

– Да, за Киприян знам, че е циганин, но дали е педераст, това не мога да кажа. Той е май първият митрополит-циганин.

Проблемът не е, че е циганин, дори това е един много добър пример на интеграция. Все пак точно нашата църква е доказала, че е срещу расизма – пример за това е спасението на българските евреи. Но е скандално, че духовник, за който се знае, че е гей, зае митрополитска катедра. Американският владика Йосиф, на който Киприян бил протосингел, го натирил от САЩ, защото парадирал със своята хомосексуалност в Ню Йорк – това е публична тайна.

– Проблемът с хомосексуализма в църквата не е от вчера. Но съм абсолютно против да се твърди, че е масово явление. Има много свестни български монаси. Безспорно, скандалът, който излезе с Филарет и който стана достояние, благодарение на предаването „Господари на ефира”, показа, че такива хора все пак има в църквата. Хомосексуалистите нямат място в църквата. За тях трябва да има църковен съд. Нека обаче да се каже кой го е подстригал за монах и на него да му наложат някакви санкции, защото това е много отговорна работа. Не може да подстригваш за монаси содомити, без да си ги изпитал – да бъдат на изпитание в манастира и да видиш, че са такива. Значи, ако подстригваш содомит, то и ти си такъв.

Не е виновен който е изял баницата, а който му я е дал. Не може да си затворим очите – хомосексуалисти има в църквата и те са внедрени умишлено. Не е тайна, че Троянският манастир беше гнездо на точно такива особи. Новият игумен сложи всичко на място, като ги изгони от там и манастирът, Слава Богу, е изчистен от подобни елементи.

Защо Църквата присъства в медиите повече с негативни новини. Целенасочено и планувано ли е, и, ако е така, кой е сценаристът?

– Абсолютно е така. Това идва от враговете на Църквата и въобще на човешкия род. Това идва от дявола и неговите слуги, които му вършат работа. Защото, ако кажат за мен – този свещеник е пияница или нещо друго, кой ще дойде да ми се довери, да се изповяда при мен и т.н. А изповедта е нещо важно, чрез нея човек се спасява. На човек няма как да му бъде простено, освен чрез свещеника. Но дяволът, действайки чрез своите слуги, прави внушения, които излизат в медийното пространство. И затова за Църквата не се показват добри новини.

Какво ти е наблюдението като свещеник – завръщат ли се хората към Църквата? Не говорим за тези, които стъпват в храма само на Великден, Рождество и на още някой и друг голям празник, а за тези, които редовно присъстват на литургията в неделя, постят, изповядват се и се причастяват.

– Да, увеличават се, стават повече. Но по-колебливите при медийните атаки срещу църквата понякога още повече се объркват, факт. Например, с монаха-педераст. Аз мисля, че тв записът можеше да бъде предоставен на Светия синод, там да го изгледат и след това да отстранят този псевдодуховник. А не да се дава гласност и да се излъчва по телевизията. Мисля, че така щеше да е правилно да се постъпи.

Спомена, че сега, с новия игумен на Троянския манастир, нещата там се подобряват, че педерастите са изгонени. Игумен е бившият ректор на Софийската духовна семинария епископ Сионий. За него казват, че имал големи шансове да стане сега митрополит – на Враца. Какво е твоето мнение – питам те, защото ти и брат ти – о. Силвестър, сте сред най-близките приятели на дядо Сионий. Но ваши зложелатели писаха по форумите, че сте нападали друг бивш ректор на духовна семинария – на Пловдивската – сегашния игумен на Рилския манастир епископ Евлогий, бивш протосингел на Сливенския владика, който също напира отдавна да става митрополит, та него сте го нападали,защото не ви давал да си направите магазинче пред портите на Рилския манастир?

– Това са пълни глупости /смее се/. Учудвам се как подобни нелепици са дошли до умовете на хората, за да ги съчиняват. Ние категорично не се занимаваме с търговия. Не мога да коментирам нещо, което не е вярно. Ти си достатъчно близък със сливенския митрополит, първи кръщелник си му, след като става владика, попитай сам дядо Иоаникий защо е изгонил Евлогий от Сливен през 80-те години.

Не го загатвай, а го кажи направо – заради педерастлък! Но и за еп. Сионий също се появиха компромати през годините.

– От по предния въпрос, да, аз и брат ми сме близки с еп. Сионий, няма от какво да се срамуваме, защото той е свестен духовник и ще е добре за Българската православна църква, ако той един ден стане митрополит, защото го заслужава. Иначе, за всеки може да се появят компромати, аз това също съм изпитал на гърба си. Но, понеже спомена предстоящите избори за митрополит на Враца, от имащите право да се кандидатират епископи, за мен най-достоен е сливенският викарий Йеротей.

Това игуменът на Поморийския манастир ли е, понеже в последно време не мога да разбера кой кой е в Сливенска епархия? Йеротей не е ли прекалено млад?

– Да, за игумена на Поморийския манастир „Св. Георги” става дума. И защо да е прекалено млад? Сегашният ни сливенски владика дядо Иоаникий става митрополит на годините, на които е в момента еп. Йеротей. Друг въпрос е вече кого ще предпочетат свещениците от Врачанска епархия.

Еп. Йеротей е викарий на Сливенска митрополия, а кой е протосингел? Има ли въобще такъв? 

– Не, няма в момента.

Значи, Сливенска митрополия в момента няма протосингел, секретарят продължава да е на работа, макар много отдавна да навърши пенсионна възраст, какъвто е случаят и със счетоводителката – съпругата на отец Янко, и, отделно, но съвсем не на последно място, близо два милиона лева потънаха в КТБ и митрополията никога няма да си ги върне. После обяснявай, че не е вярно как няколко човека командват владиката и са истинските управници в митрополията.

– Не е моя работа да коментирам.

Като стана дума за викарий и за протосингел на Сливенска митрополия, да те питам – чул ли си къде е епископ Игнатий? Сякаш на този човек му тръгна надолу, след като брат му-близнак Тодор Карагьозов участва в риалити-шоуто „Биг брадър”. А оттам и в други продукции на Нова телевизия, сред които хазартната игра „Сделка или не”, срещу което клирици и богослови възнегодуваха. Еп. Игнатий поиска оставката на патриарх Неофит, направи скандални изказвания за смъртта на Варненския митрополит Кирил, не се вслуша в наставленията на своя духовен старец – сливенския владика Иоаникий… Низвергнат ли е от църквата?

– Не, не е низвергнат. Но му е забранено да служи. Някъде е в чужбина, не знам точно къде.

Носи ли расо?

– Не знам.

Но няма общо и не работи в църквата?

– Така е.

Като му е забранено да служи, значи и заплата не получава?

– Да, може би не получава, може би има други доходи, може би работи нещо, което е извън църквата.

Имаше слух, че миел тоалетни в Англия?

– Предпочитам да не коментираме неща, на които не сме били свидетели.

Връщаме се към отношенията Църква и Държава…

В България Църквата е отделена от Държавата.

Да, добре, но точно в тази връзка ще припомня, че преди президентските избори генерал Румен Радев открито заяви и обеща, че ще работи за въвеждане на вероучение в българските училища. Какво е мнението ти?

– Новият президент тръгна много смело. Дали това, което е казал предизборно – за вероучението – ще стане, е друг въпрос. Аз лично за това му желая успех, защото народът и най-вече подрастващото поколение само ще спечели. Стига да поискат, управляващите могат, ако щеш, да намалят значително процента на битовите престъпления с въвеждането на вероучение. За съжаление, след толкова години, съм скептичен. От президента нищо не зависи, но нека изчакаме, да видим дали ще настоява за това. Защото все пак не е лукова глава, а държавен глава.

Мнението му ще се чува. Толкова години се наслушахме на приказки, вече е време да видим някой, който да върши и дела. Президентът нито има възможност, нито достатъчно власт, за да направи така, че вероучението да влезе в училищата. Или по-правилно е да се каже: „да се върне”, както е било до преди идването на атеистичния комунистически режим на власт. И както е вече 27 години при не по-различната либерална демокрация.

Звучиш доста аполитично. А брат ти на предишните избори даде пресконференция, на която призова сливналии да гласуват във всички случаи. Ти за какво ще призовеш сега?

– Хората трябва да гласуват за партии, в които виждат защита на българското, на българщината, на патриотизма. Но не за тези патриоти – НФСБ, ВМРО и АТАКА. Защото това е политически проект на тези, които стоят зад ГЕРБ – олигарсите. Това не са патриоти, а псевдопатриоти.

Преди няколко години беше въведена забрана от Светия синод духовници да се включват в партии и да се кандидатират за депутати, кметове, общински съветници. Макар че още в началото на демокрацията покойният Старозагорски митрополит Панкратий – главният организатор на разкола, разкрит като най-отявления агент на комунистическия репресивен апарат в БПЦ, бе депутат от СДС. Такъв беше и вече бившият Старозагорски митрополит Галактион, по онова време още епископ.

– Освен това, като сливналии, трябва да си спомним, че първият сливенски кмет е митрополит Серафим, първи началник на Българския червен кръст, който е известен с това, че спасява града ни от опожаряване при обявяването на руско-турската освободителна война.

А митрополит Климент /Васил Друмев/ след Освобождението пък е два пъти министър-председател. Явно това не е пречело на неговите задължения на духовник, а и народът е имал нужда и доверие точно от такива управници.

– Така е. И ако погледнем снимката на първия български парламент, ще видим много черноризци, хора в раса. Според мен е вече време Светият синод да преосмисли това свое решение и чувам, че вече се появяват индикации за промяна у някои от митрополитите. Синодът трябва да направи тази крачка, защото положението е такова, като след Освобождението.

И тогава, след Освобождението, България почва да се издига и икономически, и духовно. Това ни трябва днес, за да се спасим като народ и като държава. А сега, с тези посткомунистически закони, затъваме все по-надолу и по-надолу, било в социално, било в духовно отношение. Както е казал митрополит Климент: „Има православие, има български народ. Няма православие, няма български народ”.

Друга твоя борба беше срещу пирамидата с Всевиждащото око на метри от катедралния храм „Свети Димитър”, в който ти служиш.

– Илюминатската пирамида…

Илюминатска или масонска – да не объркваме читателите, все пак става дума за тайни общества с общ генезис – а кое е първото, е същото като спора за кокошката и яйцето. Но е факт, че масонска ложа има в Сливен, в която членуват политици, съдии, прокурори, шефове на лечебни заведения, бизнесмени и т. н. С теб добре знаем кои са… Но няма ложа на илюминатите. Казвам го за уточнение, понеже ти каза, че пирамидата е илюминатски знак. Който обаче е взаимстван от масони и точно масони го поставиха на пъпа на Сливен.

– Пирамидата бе оставена и това показва, че в нашия град действат други сили – тъмни сили. Ако в Сливен няма илюминатска ложа, то масоните имат достатъчно власт и всъщност те тайно и задкулисно управляват града. Същото е и с държавата. Няма значение дали ГЕРБ, БСП или който и да е ще е на власт. Управлението е в ръцете на масоните. В България болшинството от масоните, а почти всички, които са на висока степен в йерархията, са наследници на бившата Държавна сигурност. И ако казваме, че ДС днес още действа, то тя действа чрез масонските ложи.

Разговора води Николай Сосеров

Източник: slivensega


image0 (9K)