Отговор на сигналите от „Подай сигнал до кмета“ на 25 юли

Г-н кмете, отдавна пуснахме молба за ремонт на пространството пред блока. до ден днешен нямаме никакъв отговор или реакция. Молбата е с № 10-01-3326 от 16.06.2015 г.
Пространството е в тежко състояние, става дума за ул. „Цар Иван Асен“ №135. Напревете нещо.

Отговор: Веднага ще направим оглед и ще дадем отговор след него.

В тази жега,кога ще бъде измита накрая главната улица!може би отново ще чакаме 24май!

Отговор: Главната улица ще бъде измита след ремонта й. Останалите се мият периодично.

Здравейте. От Димитровград съм, но често пътуваме до Старозагорските бани да плуваме.И да си налеем вода близо до Дерони. Да попитам водата добра ли е за пиене, изследвана ли е от ХЕИ , защото чувам , че вече не е добра. И ако е добра, нека да има една указателна табела: ВОДАТА Е ДОБРА ЗА ПИЕНЕ.

Отговор: Ще поискаме становище от РЗИ и ще поставим табела. От години се ползва за пиене и знаем, че е годна, но е редно РЗИ да се произнесе.

Какво се случва с инвестицията на „MAGNA“ в Стара Загора? Ще я бъде ли или не?

Отговор: За съжаление нещата в момента са в застой. Борда на директорите все още не е взел решение за изнасяне на производството в чужбина – чакаме. Ако вземе такова решение Стара Загора е първият им вариант.

Г-Тодоров, Днес 03.07.2017г от 15.30-19.30ч в с.Михайлово нямаше ток.Всички разбираме,че може да е профилактика на мрежата,може и да е повреда. След втория час хората започнаха да звънят на г-жа Е.Христова за информация.Магазините без ток,хладилници пълни с продукти,животни чакат доене и т.н.За жалостг-Г-жа Христова си
беше изключила и двата телефона.Тази жена не ходи ли на обучение,не посещава ли семинари във връзла с новата си длъжност или по старо му посещава работното си място от 10-12ч ежедневно и това е? Абсолютно безхаберие,неуважение към населението.За мое успокоение,аз не съм гласувала за нея,но това не означава,че тя може да своеволничи и никой няма да и потърси отговорност.Те е тук,за да има връзка с хората а не да взема само заплата.Вярвам,че ще вземете отношение не само по случая,но и за цялото и поведение с хората.
Отговор: Проблемът и решението са на EVN – ще трябва да се обърнете към тях. Общината в този случай няма как да помогне.

Неолитните ни жилища притежават прекрасен и уникален музей, но защо не се помисли за една превъзходна туристическа атракция ,свързана с тях-копие на истински неолитни жилища в размер 1:1 и информационен център към тях. Знам,че дори имаше проект или идея за такова нещо. Кой не би искал да влезе в такова жилище, за да види как е било преди над 8000 години и да го разледа-местата, където хората са се хранели, древните кухненски прибори, древните маси , пещи за храна, древните музикални инструменти
(най-древната тарамбука в Европа е открита в нашия град), може дори да се измислят восъчни фугури на древните хора, животни и зверове в естествен ръст, обитавали тия земи. Хубаво е това да се направи мащабно и с размах, както трябва и без компромиси, защото го заслужаваме като град.
Успех!

Отговор: За съжаление Община Стара Загора може да направи само нещо интерактивно около „Неолитни жилища“. Държавен обект е и нямаме право нито да построим, нито да променяме.

Защо не може да се ползва тоалетната до фитнес площадката на Аязмото? Само за пазача ли е?

Отговор: Разбира се, че всеки може да ползва тоалетната – просто ключът се взема от пазача като превантивна мярка срещу вандализъм. 

Село Колена всяко лято е без вода. Защо помпите който го захранват се намират в частен имот?

Отговор: За водоснабдяването отговаря ВиК. Относно имота – такава е била приватизацията. Водоснабдяването на селото обаче не става чрез тези помпи.

Искам да попитам защо патрулни коли на полицията не обикалят вечер циганската махала „Чумлека“ ?? Ромите си правят каквото си поискат . Събират се на групички по 10 тина човека, пушат трева, пият алкохол и крещят като обезумели до 3-4 часа сутринта по улиците имат си и сборни местенца по тротоарите… Е, защо?

Отговор: Разговаряли сме с директора на ОД на МВР в Стара Загора. Служители на полицията ще бъдат настанени в Културен център „Етно свят“ и ще имат близък контакт с хората на място в квартала им. В момента всяка вечер дежури кола на Общинска полиция.

Здравейте!

Виждам една много голяма липса от туристическа гледна точка, особено сега лятото, когато хора от други градове и чужденци ме спират и искат да си купят сувенири за спомен от града ни. И аз ,макар да съм запознат в детайли с много от нещата в града, в този случай просто вдигам рамене. Знам ,че най-вероятно има някакъв подобен магазин някъде в
града ни, но определено щом хората ме питат, значи то не е пред очите им и има нужда да се направи далеч по-мащабно. Идеята ми е да се обособи едно хубаво място в топ центъра, например пред Общината, където да се предлагат сувенири от града ни, примерно:

1.Магнитчета с определена форма и различна тематика:
а) Магнит с формата на Античния Форум
б) с формата на операта
в) с формата на града ни
г) с формата на стадион Берое
д) с формата на птицата феникс пред Общината
е) с формата на умален модел на неолитно жилище

2.Знакови сгради и места от града в умален мащаб от порцелан ,стъкло, водни топки, чаши, шапки, тениски, ключодържатели и т.н.

а) Сградата на прекрасния ни музей
б) сградата на операта
в) сградата на Пощенската Палата
г) умален модел на града ни с акцент на правите улици
д) Музеят на религиите
е) красив,изящен модел на липов цвят с надпис Stara Zagora-The City Of Linden
ж) тениски,шапки с надписи I LOVE STARA ZAGORA
з) умалени модели на стадион Берое, бира Загорка, отварачки за бира с надпис I LOVE STARA ZAGORA и тн.
и) умален красив модел на птицата Феникс

3.Историята ни
а) умалени модели на неолитни жилища и храмове, акцентиращи на над 8000 годишната ни история
б) умален модел на Античния Форум
в) умален модел на паметната плоча на Марк Фронтон от Августа Траяна-единственият познат на науката двукратен
олимпийски шампион от нашите земи (може да се направи на нея отгоре и фигурка на бегача)
г) умален модел на Кървавата Арена на Берое-площадът на форума с фигури на гладиатори на него
д) задължително умален модел на прекрасната статуя на Орфей, открита в града!!!
е) умален модел на знамето на старозагорските въстаници а акцент ,че това е първообраз на сегашния ни флаг

Това е като за начало. Съгласете се,че няма нищо по-добро от мощната реклама. Така е навсякъде по света. Прилагам и снимки , за да се види. Хубав ден и успехи!

Отговор: Прав сте. В момента сувенири могат да се закупят от Регионалсния исторически музей и Туристическия център, както и в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и други културни институции. Обмисляме и други възможности.

Здравейте!
Г-н Тодоров, как ще се представим за предстоящия мач през септември, когато в града ни ще гостува DREAM TEAM-ът на Barcelona? Много се надявам поне седалките да са избърсани и чисти за мача. Тоалетните също искат ремонт. Много ще е срамно да посрещнем хилядите туристи и изобщо хора от цял свят със седалки с 1 пръст мръсотия и прах по тях, както обикновено. Хубаво ще е да се намери някакъв начин да си стаегнем стадиона, поне да се сложат навсякъде по-хубави седалки, да се стегнат тоалетните, да се премахне тая клетка за гостите и да се ремонтира площадното пространство пред стадиона, както и фасадата на самото съоражение. За нови трибуни има време, поне това да се направи.
Поздрави!

Отговор: Със сигурност ще бъдем готови за мача. Съвета ни е да си купите билет и да му се насладите. Стадионът и сега се почиства след всяко спортно събитие. Изглежда не сте били на столичен стадион, ако този Ви се вижда занемарен:) Шегата настрана, няма да се посрамим.

Привет! Какво ще се случи, ако при строителните и ремонтни дейности по пешеходния булевард, както и пространството пред Общината, се открият ценни и важни исторически находки? Не вярвам ,че бихме станали като Пловдив, в който с лека ръка унищожават ценните си открития и изливат бетона върху тях. Ако се намерят мраморни римски статуи, плочи, монети и други такива предмети, те биха се пренесли без проблем в музея, но какво правим, ако се натъкнем на нещо с колосални размери и голяма важност за града ни? Ами ако изскочат други неолитни жилища и ценни предмети от този период? Ами ако се открие нещо масивно като Античния ни форум? Ще се прекъснат ли тогава работните процеси и ще се започнат ли разкопки? Хубаво би било да се помисли, ако се открие нещо масивно, защото може и абсолютно нищо да нямаме под булеварда, то да се възстанови и около него да се продължи след това с изграждането на пешеходната зона.
Би било уникална атракция-супермодерното с древното в едно.

Отговор: Според мен, ако е имало нещо, при всичките разкопавания навремето на тазиш зона, би трябвало вече да е открито. Все пак, ако имаме късмета да попаднем на ценни исторически находки, със сигурност ще бъдат обследвани, консервирани и ще се търси най-добрият начин да бъдат атрактивно представени и оставени на поколенията.

Има 3 или 4 песа в центъра на града пред магазин Мтел до парка на главната улица. Други псета спат пък по парка насред суперцентъра. В коя държава го има тва нещо?????
Знам че сме демокрацийка и псетата имат много повече права от българите. Но така ли ще си продължава това? Защо не се направи като в САЩ-прибира се псето и като не го потърсят до 2 седмици се убива????? Или се чака да изядат някой, че да го приберем в приютче с климатикче, да го нахраним, кастрираме и пуснем пак навън?????

Отговор: По проблема с кучетата, за които говорите и не само за тях, са взети мерки вече, при това цивилизовани.

Искам да попитам г-н Тодоров,какво стана с рехабилитацията на пътен участък Стара Загора-Раднево?

Отговор: Договорът с изпълнител вече е сключен, рехабилитацията стартира след месец. В момента тече подготовката.

Г-н Тодоров , следите ли всички ремонти в града?
Прилагам снимка на кръговото до стадион Берое-това някаква шега ли е? Кой позволява да се изгражда подобно нещо? Не ми се мисли, ако по подобен начин ремонтират пешеходната.

Отговор: Кръговото до стадиона все още не е завършено. Проектирано е от оторизиран проектант и е одобрено от КАТ. Спазени са всички нормативи. Ако можете да предложите по-компетентни хора и институции от тези, съм готов да Ви изслушам.

Кога в града ни ще започне да се предлагат велосипеди под наем? Може да вземем пример от Бургас, където велосипедите са висок клас, а и освен това ще се предлага от общината безплатен велосервиз. В Стара Загора колите са навсякъде, мечтая да видя в града си вместо тези коли хората да използват велосипеди.
Хубаво е да има и силна пропаганда и действия в тази насока от Стара Загора за насърчаване на използването на повече велосипеди, а не автомобили. В Дания например 95% от хората се придвижват с велосипеди. Ясно е ,че в България нито шофьорите, нито велосипедистите ,нито пешеходците имаме минимална култура на движение, но все някога това
трябва да се промени. Ето Бургас е много добър пример, иска ми се да можем да вземем този пример и дори да го развием по един още по-добър начин.
Поздрави!

Отговор: И на мен ми се ще. Проучваме в момента варианти, работа по проекти. За радост има и инвестиционно намерение вече, но за електровелосипеди и мотопеди.  Ще подпомогнем и други инициативи в тази посока.

Здравейте.
Пак един прекрасен пример от Бургас-модерни градски тоалетни! Пращам ви и снимки , защото, ако се монтират в града ни такива тоалетни, би било чудесно. Хубаво е да се помисли в тази посока.

Отговор: По този казус, предпочитам да следвам примера на Европа – в никоя цивилизована страна няма градски модерни, или не, тоалетни. Що се отнася до тоалетните в центъра на Стара Загора – те са си направо исторически феномен и единствено за тях ще търсим адекватно решение.

Уважаеми г-н Кмете, бих искала Вие и служителите в общината да обърнете внимание на пътната маркировка по бул. „Гурко“. Похвално е, че се направиха светофар на  кръстовището с ул. „Отец Паисий“ и повдигнати пешеходни пътеки на няколко места, но точно в центъра – кръстовището бул. „Гурко“/бул. „Руски“ е изключително занемарено. Няма очертани пешеходни пътеки дори с бяла боя. Това прави преминаването извънредно трудно, и за пешеходци, и за шофьори, особено в периода 16.00 – 19.00 ч., когато често се получават задръствания. Благодаря Ви за предоставената възможност гражданите да подават сигнали и се надявам на бърза и адекватна реакция от Ваша страна.

Отговор: Маркировката в момента ни е приоритет, заедно с изкърпването. Започваме масирано буквално тези дни. СНаистина е в много лошо състояние.

На ул. „Димчо Стаев“ 1 ромите чакат по цял ден някой да ги наеме за работа, ходят по нужда във входовете и около блока. ОТВРАТ!

Отговор: Единственото, което можем да направим в случая и ще направим веднага, е да поставим на място екотоалетна.

Кога най-накрая ще се направи пътна маркировка поне по най-големите улици и булеварди в Ст.З.?

Виж отговора по-горе.


image0 (9K)