Отговори на сигналите от „Подай сигнал до кмета“ – 14 септември

Г-н кмете , разбирам , че се гонят някакви „европейски стандарти“, но бива ли спирките в града ни да са толкова прозрачни?
Вие едва ли чакате градски транспорт , за да видите и знаете колко е „приятно“ на 40 градуса през прозрачната спирка да те бие още по-концентрирано Слънцето , докато чакате. Имам и огромна забележка към самите превозни средства на иначе хубавия ни градски транспорт-защо не се пускат тия климатици???
Жегата и телесните миризми сега лятото са на доста високо ниво , но Вие няма как да знаете тези неща , защото едва ли някога ще се качите в градския транспорт. Защо имаме такива хубави автобуси и тролеи , след като вътре в тях е печка?

Отговор: Климатиците задължително работят. Единствено, когато чакат на последна или първоначална спирка по-дълго колите, климатикът се спира. За съжаление, когато потеглят, в горещи дни, климатикът успява да охлади превозното средство чак след 3-4 спирки. Не знаем Вие как и откъде пътувате, но други оплаквания точно за липса на климатик в новите тролеи и автобуси, не са постъпвали. Що се отнася до спирките, те са по еталон и проект. Обикновено край тях има достатъчно място за изчакване, включително дървета.

Възмущаващ е отговора от 27.06 във връзка със занемарения гробищен парк! И въобще не става дума за старата му част,а за парцелите от 2014-2015 година. Не се стига до гробовете заради избуялата трева и абсолютното бездействие на отговорните за това, които обаче си получат заплатите от нашите данъци, начело с управителя,от който явно няма нужда!Зная,че сигналът ми ще остане „глас в пустиня“,но пък макар и малко се надявам г-н Тодоров да го прочете, защото само тогава може би ще се случи нещо!

Отговор: Моля, подайте номер на конкретен парцел, за да направим проверка на място. Разпореждането е и то се изпълнява, по график да се чистят пространствата между гробовете. Ако има такова голямо забавяне някъде, искаме да знаем това и да го констатираме на място. Що се отнася до самите гробни места, те са ангажимент на роднините.

Г-н Тодоров, кога ще съборите и другите незаконни пострйки в кв.“Лозенец“.в Стара Загора? Има още доста. Кога ще обърнете внимание, че ромите започнаха да карат с леки автомобили незаконната сеч, а тези, които работят към комунално с каруците – тях никой за нищо не ги притеснява. Благодаря ви за отделеното време!

Отговор: Община Стара Загора изчаква окончатеното решение на Върховния административен съд, след което ще премине към изпълнение на графика си по премахване на незаконните постройки. През пролетта на 2018 година ще премахнем още 54 къщи. Що се отнася до незаконния дърводобив, ситуацията в момента е значително по-добра от преди. Два патрула на Общината и патрули на полицията извършват непрекъснати проверки. Към момента са предотвратени 24 опита за незаконна сеч, а четирима – успели да извършат деянието, са заловени и предадени на ОД на МВР – Стара Загора за налагане на санкции. Конфискувани са резачки, превозни средства и др.

Господин Тодоров , водим се център по данъци, водим се център по структура на града а нямаме тротоар да се приберем .Под Славянска на Хаджи Димитър Асенов е така от години, всички ремонти спряха до там и като изградихте сонда за поливане в Станционната градина защо не се използва ?

Отговор: Сондата се използва, възможно е да е имало само временно спиране на работата й поради повреда и то за кратко. По-голям е проблемът с участъка за ремонт – там е необходима промяна на регулацията, след което ще се прави цялостен ремонт на улицата. Готовият тротоар е на отстояние от 15 метра от проблемния участък, но това, разбира се, не ни успокоява.

Уважаеми г-н кмете,предоставянето на част от спортната база на общината и клубовете за безвъзмездно ползване от децата в определени часове е добра инициатива.Но тя би следвало да се разшири като обхване повече спортове и за по-дълго време .Това може да продължи и през учебната година,тъй като много родители не са в състояние да плащат тези високи такси.Излишно е да мотивирам многостранния ефект на спорта за личността на подрастващия. и второто ми предложение се от нася да бившия квартален клуб в Три чучура-център,който години наред е занемарен е превърнат в свърталище на …а би могъл да бъде филиал на някое читалище и да развива полезна дейност за млади и стари.Не се и съмнявам,че ще се отнесете отговорно към тези предложения в името преди всичко на нашите деца!

Отговор: Община Стара Загора предоставя безплатна база на всеки спортен клуб, който се е обърнал към нас, включително през учебната година. Предоставянето е безвъзмездно като дори ремонтите по време на експлоатацията ги поема Общината. Друг е въпроса със събирането на средства чрез членски внос или по друг начин от страна на клубовете. В този процес Общината не е страна и няма пълномощия да се намеси.

Привет. Кога започва вторият етап на довършването на новия парк? И колко ще продължат довършителните дейности?

Отговор: Изпълнителят е избран. Стартът ще бъде след осигуряване на финансирането. Работим интензивното да се случи максимално скоро.

Уважаеми г-н Тодоров,
Бихме искали да насочим Вашето внимание към поредното архитектурно престъпление в нашия град. Живеем в малка кооперация на ул. Подп. Калитин 85 /между бул. Столетов 90 и бул. Столетов 100/. По скица се води УПИ ХI 663а, кв. 128. От момента, в който е построена кооперацията до преди две години районът беше само кал и мръсотии. Преди две години най-после дочакахме облагородяването на района. С европейски средства бяха направени прекрасни алеи, тротоари и детска площадка. 
И на всичкото това хубаво нещо вчера, на 27-ми юли 2017г., се появи багер, който развали части от тротоара, изкорени дървета, които сме си садили преди 10 години и направи ров само на 5-6 метра от нашата кооперация. Беше толкова изненадващо, без да предупредят никой, тихомълком, което и породи съмнения за законността и правилността на действията им. Даже информационна табела нямаше, за да се види кой строи, какво строи и т.н. А дори и всичко да е законно, не е правилно, не е морално, не е отговорно към нас и децата ни! 
Днес вече, след като изкопът беше готов, сложиха табела, от която стана видно, че строителното разрешение е едва от преди два месеца. Питаме: не трябваше ли някой да ни уведоми, че има издадено такова разрешение, да ни се даде време за обжалване или поне да се запознаем с предстоящите процеси? Нямаме ли право на мнение за това, което ще се случва едва ли не в двора ни? Даже не предупредиха хората да си махнат колите, за да не им пречат.
Искаме да знаем защо се разрешава толкова близо строителство /от фасадата ни до изкопа са точно 5 метра, мерихме го с рулетка/, трябва ли да си гледаме в апартаментите, да се надпреварваме за паркоместа, които и без това не достигат, трябва ли така да унищожаваме и малкото хубави неща, които имаме. Гласували сме Ви доверие, за да ни осигурите добър за живеене град и ако имате желание и интерес това да се случи, би трябвало да се опитате да предотвратите такива престъпления. Може би има начини да се обезщетят тези собственици на парцела /който и без това е прекалено малък за кооперация/, за да не се налага да развалят квартала ни. Още повече, че се говори, че още преди години всички собственици на парцели наоколо са били обезщетени с апартаменти в блока на бул. Столетов 90.
Надяваме се да проучите казуса и да се опитате да направите нещо.
В процес сме на събиране на подписи от всички живеещи наоколо, но изпращаме сега сигнала в електронен вариант, за да може да се реагира своевременно.
Благодарим предварително!!!

Отговор: Обектът има правомерно издадено строително разрешение в съответствие със Закона за териториалното устройство на общината. Общината може да извърши само проверка дали е обезопасена работата по обекта. Що се отнася до уведомяването ви, съседите не се водят по закон заинтересовани лица в процеса по издаване на строително разрешение.

Г-н кмете, кога ще бъде направен ремонт на междублоковото пространство на ул.“Хр.Ботев“67 и 69? При най-малкото количество дъжд се образуват големи локви и вода навлиза даже във входовете.

Отговор: Проблемът е, че в случая има неизяснена собственост и съсобственост на парцели в междублоковото пространство – ако тя не се прекрати, не може да се обособи публична инфраструктура. Има много подобни казуси в Стара Загора и решението им не е нито бързо, нито лесно.

Здравейте г-н Кмете,
Незная дали ще има ефект от подадения сигнал, но съм длъжна да пробвам.Става въпрос за преминаващи камиони“ТИР“ през село Богомилово.Базата им сенамира на края на селото (бивш Стопански двор), а те преминават през цялото село при наличието , че има обиколен път и застрашават живота на живущите в селото.Доколкотосъм запозната е забранено преминаването на такива камиони през населено място.Кмета на Богомилово е информиран за това нещо, но досега не е предприел никакви действия.Надявам се да се намери решение на този проблем.

Отговор: Сама казвате, че базата се намира в бившия Стопански двор, а достъпът до нея е през селото. Има и друго – четвъртокласната пътна мрежа, за която става въпрос в случая по закон е за всички участници в движението без изключение. Няма основания за забрана.

Здравейте! Г-н кмете, моля разгледайте този сайт относно това „Как да се построят площадки за контейнери за боклук“.http://urban.livejournal.com/4201.html
Статията е изключително интересна, информативна, пълна със снимки и мисля,че е време да последваме тези модерни тенденции в тази насока,ако действително претендираме да сме модерен, европейски град.
Поздрави!

Отговор: Благодаря за информацията!

Живея на ул.Иван Асен II №159 контейнерите за разделно събиране на хартия и стъкло не са изпразвани от доста време и преливат. Времето е много топло и миризмата е силна. Когато ги почистват не почистват около тях и ги поставят по средата на тротоара. На централна улица липсва улично осветление.

Отговор: Проблемът с осветлението ще бъде решен веднага, ако вече не е решен, предвид датата на подаване на сигнала. Ще направим проверка относно сметосъбирането и ще санкционираме, ако липсва почистване. Добре е да се знае, че тези контейнери не се събират от почистващата Стара Загора фирма. Хартията се събира веднъж на три седмици, а стъклото и по-рядко. Ако разделното сметосъбиране би могло да се извършва от нашата фирма-изпълнител, въздействието ни върху регулярността и качеството би била по-голяма, но към момента не е възможно.

iskam li4na srehta s kmeta na stara zagora ako ne mi dade takava az sama hte ida pri nego ,spehno iskam srehta

Отговор: По принцип желаещите среща с кмета идват в приемния му ден – не той ходи по домовете на гражданите. На партерния етаж в Общинска администрация можете да подадете заявление за приемния му ден, а също и на сайта на общината.

Здравейте! В западните градове (и не само) има различни арт елементи,които отварят и разкрасяват страшно много тези градове. Искам да изгледате тези видеа и да почерпите поне малко вдъхновение , за да може занапред и в нашия град да има такива арт шедьоври, които ще дадат на града ни една много по-съвременна визия и най-вече усещане.
Успех!
P.S.: Признайте си ,че например това с фигурите на конете, които препускат във фонтана е изключително впечатляваща идея 🙂
Пращам ви и една снимка на една статуя на гара Бристъл, която статуя на момиче е 3D и с ефект пикселизация, както и още една снимка на кран, от който тече също вода с пикселизация. Третата снимка е на статуя на главата на Кафка, която глава се върти изключително ефектно.

Отговор: Благодаря за идеите!

Привет! Г-н кмете, защо все пак не помислите сериозно за идеята за летище в града? Пък било то и обикновено градско летище. Наскоро четох една статия ,която е озаглавена: „Летище Пловдив-паметник за 45 млн. лв. и 5 полета седмично“
45 млн?
Та ние в градския транспорт наляхме 60 млн-30 млн за интегрирания проект и 30 млн за закупуване на 55 чисто нови превозни средства. Доколкото знам е планирано да се налеят още над 50 млн в градския ни транспорт.
Толкова ли не може по някакъв начин да осъществим тази идея да имаме летище? Знам ,че по-скоро ще е само за престиж, но да не би това в Пловдив да не е за престиж? Имат си го хората.
Да, на загуба е, паметник е, но си го имат и не знаят откъде след това може да изкочи някоя хубава оферта за него и нещата там да потръгнат.
Искам да ви кажа,че по този начин градът ни е град ВТОРА КАТЕГОРИЯ, каквото и да си говорим! Втора категория между София, Пловдив и Бургас, и докато сме така, винаги ще ни подминават като втора категория град.
Защото няма богат, развит град без летище, както и трамвайна система. Не говоря за метро!!!
Метро не ни е нужно! Но редица много по-малки градове от Стара Загора имат трамвай. Някой 20-30 000-ни градове даже имат и летища! 20 хилядни градове! Не мога да се съглася,че сме били малко градче!
Защо в България винаги се разсъждава по комунистически и свръхограничено? Дайте ще наблъскаме всичко в София, за останалите-ако остане нещо от трохите!
Не трябва да се задоволяваме само с трохи. Подхвърлиха ни идеята за икономическа зона на летището и веднага я приемаме. Не. Според мен, трябва докрай да се борим да имаме летище. След като няма инвеститори за карго летище, което действително е много скъпо, защо не направим така да имаме като пловдивското? Дори и да е просто за един престиж! Лошо ли му е на Пловдив,че имат летище? Всяко нещо с времето може да се развие още повече, важното е да се направят първите стъпки. Не може просто ей така да клекнем и да се откажем. Сериозен ,стабилен град сме, мисля,че няма да има нищо лошо да се натисне доста по-сериозно за тази идея. Поздрави и успех!

Отговор: Няма как кметът на Стара Загора да помисли за летището, защото то е държавна собственост, а не общинска. Трябва да се обърнете към Министерство на икономиката и Министерство на транспорта. Ще много трудно обаче да ги убедите, че е нужно още едно летище по линията София-Пловдив-Бургас.

Привет! Какво се случи с идеята за панорамното 32 метра високо съоръжение на Аязмото? Показвам и снимка.

Отговор: То бе една от многото обсъждани идеи, но за реализацията на това съоръжение никога не е вземано решение.

Привет! Защо не се помисли за прилагане на идеята „Ден на парка“ в нашия град?
Ето и линк: 
http://urban.livejournal.com/10028.html

Отговор: Мисля, че в Стара Загора – един истински зелен град, всеки ден е Ден на парка, особено с участието на духовата музика в създаването на неповторима атмосфера в парк „5-ти октомври“:) Идеята е добра, ще я обмислим.

Здравейте ,живея от една година на улица Петкана Захариева 18 нова кооперация на която няма асвалтирана улица няма улично осветление пред блока, и наблизо няма контейнер за отпадъци . И незнайно защо на черния път който при един по силен дъжд всичко става в кал и се затъва с кола се насипаха остри камъни , Моля за Вашето съдействие

Отговор: Няма да ви е леко. В случая няма завършена отчуждителна процедура – има частни имоти. Работи се по процедурата, но отскоро – не бе възможно отчуждаване преди да се приеме Плана за „Железник“. Нужно е и финансиране, разбира се, а такова няма в Бюджет 2017.

НА УЛ.ПРОФЕСОР Н.КОЖУХАРОВ 9 ИМА ТРЪБА ЗА ГАЗ,КОЯТО НЕ Е ОБЕЗОПАСЕНА…НЯМА КУТИЯ…И ВСЕКИ МОЖЕ С ЕДНИ КЛЕЩИ ДА ИЗПУСНЕ ГАЗ И ДА ПРИЧИНИ ИНЦИДЕНТ…..ПУЩАЛ СЪМ СНИМКИ ВЪВ ФЕЙСА,НО НИКОЙ НЕ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ….

Отговор: Проверката и отстраняването на проблема са наредени веднага.

Защо Стара Загора чувствително изостава в IT сектора? Вчера Industry Watch похвалиха Пловдив като водеща IT дестинация. Дори казват,че до няколко години заплатите в Пловдив ще се вдигнат близо 3 ПЪТИ. По-лошото е,че специалистът казва,че IT компаниите търсят да правят бизнес в следните градски центрове: „София, Пловдив, Бургас, Варна, напоследък и Русе, и от по-малките университетски градове – Велико Търново и Благоевград.“ Нито дума за Стара Загора. А бъдещето е в IT сферата, а не във въглищата, които централи дори има опасност да се затворят.
Сега не се ли направи нещо, за да може в бъдеще да се затвърдим като един хубав IT център наред със София, Пловдив и Варна, не виждам статистически (а и далеч не само) как ще сме след години. Защото заплатите в този сектор не са 500 лв, а започват от 2500 лв. Наистина не разбирам как може да сме толкова изостанали в IT сектора, така да ни заобикалят и защо не се концентрират много усилия там в преодоляване на това положение?

Отговор: В края на септември идва в Стара Загора на посещение голяма IT компания, в която сме в много сериозни преговори. Тя е силно заинтересована именно от Стара Загора. Стискайте палци да успеем!

Всяка сутрин пътувам за Арсенал.Чакам автобуса на спирката срещу Рица от страната на бедечка.След като си изпием кафето си хвърляме чашките в тревата.Може ли да се сложи кошчета.

Отговор: Това е първият случай, в който някой специално ни пише, за да разкаже за постъпка, която се наказва с акт:). Разбира се, че ще бъде поставено кошче. Ако искате, посочете, или означете точното място, на което чакате.

Здравейте.
Кога точно започват следните проекти:
1.Втора фаза на новия парк
2.Ремонт на Аязмото
3.Пешеходния булевард
Да не би да има някакъв проблем, защото беше обявено,че ще започват август.Поздрави.

Отговор: Изпълнителите са избрани. Договорите са сключени. Пешеходната зона вече е на дневен ред. Оформят се все още някои документи и е трудно да се посочи точен ден, но не – няма проблем, само леко забавяне.

Бих искала да предложа за рехабилитация улица „Чая“ и особено тротоарите по нея. В резултат на многото нови строежи в региона тротоарите се разбиха.  Дано има възможност за тяхното оправяне, защото и ние плащаме данъци на тази община.

Отговор:Предстои рехабилитация на тротоарната настилка и оглед на уличните платна в района, но финансиране вероятно ще има през 2018 г.

В кв. Три чучура от подлеза до чешмата има поне 8 сухи дървета. Трябва ли клони или целите дървета да паднат, някой да пострада и да влезем в новините ? Моля да се обезопаси района, съответните служби да си свършат рабитата, за да не се ‘прочуваме’ с бездействие.

Отговор: Ще е прекрасно, ако пуснете писмено заявление в Общината с подробно описание на местата с опасни дървета. Така ще ни помогнете максимално бързо да решим проблема.

Г-н Тодоров,кога ще бъде ремотиран пътя Борово-Михайлово ?

Отговор: През 2018 г.


image0 (9K)