„Отвъд въображението“. Атанас Скатов ще опита да изкачи K2 през зимата

Атанас Скатов отпътува за Пакистан на 20 декември 2020 г.

Алпинистът Атанас Скатов започва 21-вата си експедиция, в която ще се опита да направи зимно изкачване на втория по височина връх в света K2. Това е единственият от 14-те осемхилядника, който все още не е покоряван през зимата. Макар да е по-нисък от Еверест с 237 м., K2 се смята за значително по-труден и техничен.

„Колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“, написа Скатов на страницата си във Фейсбук.

На 20 декември е полетът му до Пакистан. Тук започва походът му към 8611-метровия връх, който се намира в планинската верига Каракорум, част от Хималаите. Скатов очаква да достигне базовия лагер под върха около Нова година, след което ще има 60 дни за опита за изкачване.

Българският алпинист се включва в една от най-големите международни експедиции през последните години за зимно изкачване на K2. Нито един от 30-те опита през декември, януари или февруари, първият от които е направен още през 1987г., не е бил успешен, пише планинското издание „Катманду Пост“.


K2 e висок 8611 м. и е вторият по височина връх в света след Еверест

През зимата рискът от лавини е много висок, силни ветрове развиват скорост до 200 км/ч, а температурите достигат -50 градуса. Самият връх се смята за изключително труден за изкачване и е получил прякора „убиецът“ заради броя на катерачите, които са загинали в подножието му.

84 алпинисти са загубили живота си в опит да изкачат К2 и само 306 успешно са се качили до върха. За сравнение, 6 507 души са били на най-високия връх в света Еверест.

„K2 е по-нисък от Еверест с 237 м., но е много по-предизвикателен за изкачване дори и в най-добрите условия. Това е през лятото. Времето през зимата е отвъд въображението. Издържа се само за около 2-3 часа на ден“, казва Ками Рита, който покорява K2 през 2014 г. и не смята да се връща обратно.

42-годишният Атанас Скатов е уникален алпинист с това, че се храни изцяло с растителни продукти. През 2014 г. той стана първият веган, който изкачи Еверест.

Той предприема експедицията заедно с още 54 опитни планинари от целия свят. Групата включва 27 шерпи от Непал и е организирана от непалската организация Seven Summit Treks. Водачът е непалецът Чанг Дава Шерпа, който е най-младият алпинист, изкачил всички 14 осемхилядника в света. Ще участва и сънародникът му Нирмал Пурджа, който пък постави рекорд като ги изкачи само за 190 дни.

Сред другите участници са алпинисти от Великобритания, Недерландия, Полша, Гърция, Испания, Словения, Румъния, Швейцария, Италия, Чили, Финландия и САЩ. Двумесечната експедиция официално започва на 21 декември и свършва на 28 февруари, като сборен пункт на всички 55 алпинисти е самият базов лагер на К2.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)