Отворено писмо до Кунева, в подкрепа на стипендиите за роми

86 лица и организации от страната, учители и директори излязоха с отворено писмо до министър Кунева, в подкрепа на стипендиантската програма за ученици роми.

„Инвестицията в подобряването на достъпа на ромските младежи и девойки до качествено средно образование е инвестиция в развитие на българското образование и българската икономика“, се казва в писмото, адресирано до просветния министър Меглена Кунева.
Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ предвижда  роми от 9 и 10 клас с успех над 3,50 да получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средно образование.

От него ще могат да се възползват близо 700 ученици, а общата му стойност е 1 млн. лева, 40% от които се поемат от МОН, а останалата част – от Ромския образователен фонд.

„По данни на последното преброяване на населението, по-малко от 10% от ромите в България имат средно образование в сравнение с 35% от българските турци и 78% от етническите българи. Тази сериозна образователна диспропорция изисква целенасочени мерки за преодоляването й. Прилагането на такива мерки не може да се разглежда като дискриминация към останалата част от учениците“, пишат поддържниците на програмата за стипендии на роми.


image0 (9K)