Осъдиха 88-годишна баба за отричане на Холокоста

 

Урсула Хавербек твърди, че Аушвиц е бил най-обикновен трудов лагер
88-годишна жена, известна с отрицанието си на Холокоста и наричана от германските медии „нацистката баба“, бе осъдена на 21 ноември на 2,5 години затвор по обвинение в „противодържавна дейност“ заради твърдението й, че концлагерът „Аушвиц“ никога не е бил използван за масово унищожение на хора, предаде ДПА, пише faktor.bg.

Урсула Хавербек написа няколко статии за германското списание „Щиме дес Райхес“ („Гласът на Райха“), в които отрича да е имало Холокост. В заключителните си думи пред съда тя говори за „лъжата Аушвиц“, като каза, че в прочутия нацистки лагер в днешна Полша не е имало масово унищожение, а той е бил „само един трудов лагер“.

Урсула Хавербек някога е била ръководител на крайнодесен тренировъчен лагер, затворен през 2008 г. за разпространение на нацистка пропаганда.

В Германия всеки, който публично подкрепя, отрича или омаловажава масовото изтребване на евреи и други групи хора, смятани за нежелани по времето на Третия Райх, може да бъде осъден на максимум 5 години затвор плюс глоба. Хавербек и преди е била осъждана в Германия за нейното упорито отричане на Холокоста. Тя заяви днес, че ще обжалва поредната си присъда.


image0 (9K)