Осъдиха условно бизнесмен, скрил 4,5 млн. лева данъци

Варненският окръжен съд призна за виновен Николай Н. – собственик и управител на фирма „ПХГ Динамик“ ЕООД, в това, че за седем данъчни периода е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

[ad id=“263680″]

Той е потвърдил измама в подадените пред НАП декларации и е приспаднал неследващ се данъчен кредит с общ размер 4 544 975 лева, предава нюз.бг. Според Наказателния кодекс, „данъци в особено големи размери“ са тези, които надхвърлят дванадесет хиляди лева.

На днешното заседание, защитата на 34-годишния собственик на фирмата поиска наказание близко до минималното, тъй като подсъдимият не е бил инициатор на престъплението, докато обвинението настояваше за 4 години ефективна присъда.

Пред състав на Окръжен съд – Варна мъжът се призна за виновен, прие фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, и отказа да се събират доказателства в съдебната фаза. Затова присъдата му бе намалена с 1/3, като определеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 8 месеца, като съдът отложи изпълнението му с 5-годишен изпитателен срок.

[ad id=“218001″]

Николай Н. следва да плати на държавата чрез Министерството на финансите обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 4 544 975 лева, ведно със законната лихва от датата на довършване на деяние 14 ноември 2007 г., както и направените по делото разноски в размер на 490, 25лв. по сметка на ОД на МВР – Варна, 30 лв. по сметка на ОС- Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 181 799 лв. по сметка на ОС- Варна в полза на бюджета на съдебната власт.

Припомняме, че престъплението е извършено от 14 май до 14 ноември 2007 г. , като обвинителният акт е внесен в Окръжен съд – Варна на 28 ноември 2017 г. В обвинението е записано, че в началото на 2007 год. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева.

[ad id=“218548″]

Част от търговската дейност на дружеството била имитирана чрез оформяне на документи, които според заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова експертиза, в повечето случай подсъдимият подписвал лично, като управител на дружеството.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.


image0 (9K)