Осъдиха Джулиан Асандж на 50 седмици затвор във Великобритания

Нарушението датира от 2012 г., когато основателят на „Уикилийкс“ се укри в еквадорското посолство в Лондон, за да предотврати екстрадиране в Швеция.

На 29 юни 2012 г. Уестминстърският магистратски съд разпореди задържането му за това, че не се е явил в съдебната зала. Съгласно британското законодателство максималната присъда за това, за което бе признат за виновен Асандж, е една година затвор. Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Основателят на „Уикилийкс“ изслуша произнасянето на присъдата със скръстени ръце и без да покаже емоции.

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж бе осъден днес на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, предаде Асошиейтед прес. Съдия Дебора Тейлър каза, че Асандж заслужава почти максимална присъда заради тежестта на извършеното от него престъпление, пише dnes.dir.bg.

Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон.

Нарушението датира от 2012 г., когато основателят на „Уикилийкс“ се укри в еквадорското посолство в Лондон, за да предотврати екстрадиране в Швеция. На 29 юни 2012 г. Уестминстърският магистратски съд разпореди задържането му за това, че не се е явил в съдебната зала. Съгласно британското законодателство максималната присъда за това, за което бе признат за виновен Асандж, е една година затвор.

Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон.

Основателят на „Уикилийкс“ изслуша произнасянето на присъдата със скръстени ръце и без да покаже емоции.

Негови привърженици скандираха „Срам“ по адрес на съдия Тейлър.

Асандж потърси убежище в еквдорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, която искаше да го разпита заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Адвокатите на основателя на разобличителния сайт „Уикилийкс“ твърдяха, че той е нарушил условията по гаранцията, защото е бил „отчаян човек“, страхуващ се да не бъде екстрадиран в Съединените щати, припомня АП.


image0 (9K)