Осъден доживот за жестоко убийство иска 50 000 лева, не му осигурили културни мероприятия

Осъден на доживотен затвор за жестоко убийство пожела обезщетение от 50 000 лева, защото зад решетките не му били осигурени културни и информационни мероприятия, съобщи „Дарик“.

[ad id=“225664″]

37-годишният Назъм Азис предяви претенция за 10 000 лева от Министерството на правосъдието, и по-конкретно от ареста в Хасково и затворите в Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където е пребивавал за различни периоди. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ пък поиска още 40 000 лева заради нечовешко и унизително отношение от администрациите на същите ведомства. Азис твърди, че това станало причина да преживее гняв, яд, безсъние, болка, дискомфорт, загуба на вяра в държавността, загуба на развитие, нежелание за живот.

От представените пред Административния съд в Пазарджик документи обаче е видно, че са му предоставяни вестници, имал е достъп до книги от библиотеките на местата за лишаване от свобода. Можел е също така да си пазарува от затворническата лавка. В Стара Загора имал и достъп до кабелна телевизия. В общите мероприятия обаче не можел да участва, тъй като е осъден на доживотен затвор. В Пазарджик пък му позволявали да посещава клуба по интереси и да играе шах, табла, карти.

[ad id=“263680″]

С тези мотиви съдия Георги Видев отхвърли исковете като неоснователни. Освен това те се оказаха изтекли по давност. Лишеният от свобода е осъден да плати разноските по делото, както и по 100 лева на ресорните министерство и дирекция.

Азис излежава наказание за жестоко убийство на таксиметровия шофьор Димитър Янакиев край Хасково през юни 2006 година. С негов съучастник наели таксито, а по-късно трупът на водача е намерен в лозе с огнестрелна рана във врата. Колата му пък е открита опожарена на около километър от мястото.

[ad id=“236993″]

През годините зад решетките обаче не спира да съди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Преди около година заведе и спечели дело, защото директорът на затвора не изпратил негови писма до Европейския съд за правата на човека и главния прокурор Сотир Цацаров.

Преди това атакувал тъмничната администрация, защото надзиратели не го пуснали до лавката.

Азис стана известен и с „голия си протест“ в Старозагорския затвор срещу отказа на тамошни служители да го заведат на сексолог.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)