Осъдена на групово изнасилване – най-смелата жена в света

Преди 14 г. Мухтар Маи от Пакистан трябва да понесе сурово наказание заради нещо, за което дори няма вина, припомнят Vesti.bg по публикация на „Дейли мейл“.
Тя става жертва на групово изнасилване в родното си село.
Местен съвет на племенни старейшини осъжда Маи на това наказание заради обида, която брат ѝ нанесъл на семейство, с което бил във вражда.
Вместо да се самоубие, подобно на много пакистанки в нейното положение, след насилието Маи разказва историята си и взима решението да се бори по всички пакистански съдебни инстанции, за да осъди изнасилвачите си.
14 мъже са осъдени за престъплението, а 6 от тях получават доживотна присъда. Все още не е ясно обаче дали тези мъже ще изтърпят наказанието, защото са обжалвали присъдите си.
Въпреки това Маи отново не се обезкуражава и става международен защитник на правата на жените. Тя основава и благотворителна организация, която финансира убежище за жени и училище за момичета в родното ѝ село. През 2005 г. Маи получава приза за най-смелата жена в света на наградите на сп. „Гламър“ „Жена на годината“.
Още нещо, тази есен Маи влезе в ролята на модел и дефилира по време на Седмицата на модата в Пакистан.

Ако с всяка моя стъпка помагам поне на една жена, това ще ме направи изключително щастлива, признава Маи, цитирана от Асошиейтед прес.
44-годишната жена мина по модния подиум в гр. Карачи, облечена в светлозелена булчинска рокля с бродерии – тоалет на местната дизайнерка Розина Муниб.
С постъпката си Мухтар Маи цели да вдъхне надежда и кураж на своите сънароднички.


image0 (9K)