Остър завой от Ердоган срещу Русия

Позицията на турския президент Реджеп Ердоган се сблъска с тази на Русия за Сирия. Днес Ердоган оспори мнението на руския външен министър Сергей Лавров за сирийския район Африн и заплаши с последствия извършителите на предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума.

[ad id=“225664″]

Лавров в понеделник призова Анкара да предаде Африн под контрола на Башар Асад. Според руския първи дипломат това ще доведе до нормализиране на ситуацията в района.

„Такъв подход е неправилен. Ние много добре знаем на кого ще предадем Африн. Когато дойде времето, ще предадем Африн на жителите му“, отвърна Ердоган.

Той заплаши подкрепяния от Москва режим на Башар Асад в Сирия, че ще плати „висока цена“ за атаката с химическо оръжие в град Дума.

„Проклинам тези, които извършиха това клане. Който и да го е направил, на извършителите ще бъде търсена сметка и със сигурност ще заплатят висока цена“, каза Ердоган пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието в парламента на Турция.

[ad id=“263680″]

Турското външно министерство през уикенда излезе с изявление, в което се каза, че има „силни подозрения“, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за атаката в Дума.

Ердоган отбеляза, че е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин по темата. Вчера Русия официално отрече да е използвано химическо оръжие в град Дума. Съобразно резолюция на ООН от 2013 г. Москва отговаря за унищожаването на арсенала от такива бойни средства, притежаван от Асад. Руската позиция е, че всички химически оръжия на сирийската армия вече са унищожени.

[ad id=“238430″]

„Говорих с Путин вчера, разговорите ще продължат и днес“, каза турският президент.

В понеделник той е изразил „загриженост“ пред руския си колега във връзка с атаката срещу град Дума.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)