Оставката на проф. Почев била „преекспонирана“. Скандалите между МЗ и НЗОК – традиция

Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение. Това каза в предаването „Лице в лице” на бТВ бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева във връзка със скандала с исканата от Владислав Горанов и Кирил Ананиев оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.

[ad id=“225664″]

По думите й в случая с проф. Плочев конфликтът е бил преекспониран.

„Това е една неравна битка, която най-често, образно казано, се печели от министъра на здравеопазването, защото той е този, който отговаря за системата на здравеопазването като цяло. Той задава здравните политики и следи те да се изпълняват“, допълни Андреева.

„Законодателството е такова, че НЗОК има управител, който осъществява нейната оперативна дейност и се избира от Народното събрание, но над този управител е Надзорният съвет на касата, в който четирима от членовете са представителите на държавата и най-често председателят на този Надзорен съвет е един от заместник-министрите на здравеопазването“, обясни Таня Андреева.

[ad id=“238430″]

„Вторият много важен човек е шефът на НАП. Тоест, държавата вкарва своя сериозен кадрови ресурс, за да може да контролира през Надзорния съвет работата и на управителя на Касата, изпълнението на бюджета на НЗОК, изпълнението на Националния рамков договор, бюджетите, които се спускат към районните здравно-осигурителни каси, с които след това се заплаща дейността на извънболничната, болничната дейност”, заяви още д-р Андреева.

„От друга страна оставката е личен избор, а проф. Плочев може по своя инициатива да информира за нещо парламента. Но не може да призовава в писмо да се актуализира бюджетът на касата“, допълни Андреева.

[ad id=“236993“]

Според нея това, че имаме една каса, ни пречи. А когато има повече каси, те се състезават за доверието на пациентите и на болниците, с които ще работят. Сега структурата работи като инструмент за защита на интереси. „Монополите нищо хубаво не раждат“, заяви още д-р Таня Андреева.


image0 (9K)