Остава критична ситуацията в райони на Тасос. Затварят училищата

Критична продължава да е ситуацията на Тасос. В районите на Рахони и Теологу нещата не вървят никак гладко, каза пред медиите кметът на острова, където от събота бушува огромен пожар.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига спешно днес там. Поради сериозността на ситуацията премиерът Ципрас променя програмата си и се очаква около обяд да пристигне на острова и лично да се запознае с щетите и да посети пожарните огнища, които продължават и в момента, съобщават „Български новини“ от Гърция.

Днес той трябваше да бъде на остров Кефалония за откриване на учебната година, но променя посоката. Училищата на остров Тасос ще остана затворени в понеделник и вторник, за следващите дни ще бъде решено допълнително какво ще се предприеме. Критична продължава да е ситуацията на острова. Първите огнища избухнали в събота може да са ограничени, но в районите на Рахони и Теологу нещата не вървят никак гладко, каза пред медиите кметът на острова.

На мястото на пожара са пристигнали два камиона от община Кавала с бутилки за вода и сандвичи, изпратени от гражданин пожелал да остане анонимен. Битка с пламъците продължава за трети пореден ден по земя и въздух. Полагат се свръхчовешки усилия за овладяване на огнените фронтове, които унищожиха досега хиляди акра горски масиви, както и домове.

Нощта не беше единствения проблем, с който трябваше да се борят пожарникарите и доброволците. Гъстият дим, в комбинация със силните ветрове, затрудни тяхната работа. По-конкретно, на различните фронтове работят повече от 250 пожарникари с 73 превозни средства, както и по въздуха седем Canadair, 2 petzetel и 6 хеликоптера. В действителност, според заместник-министъра за защита на гражданите Никос Тоска, почти всички въздушни сили на страната в момента са над Тасос. Кметът Хаджиемануил отбеляза, че в сравнение със събота, ситуацията в неделя се е подобрила, тъй като е имало по-голяма координация и организация. Обаче се въздържа да направи оценка на обема на горски и земеделски земи, изпепелени от огъня.


image0 (9K)