Остава в ареста 21-годишния Иван Захариев, обвинен в тероризъм

Специализираният съд остави в ареста 21-годишен мъж, обвинен в тероризъм.  Съдът прецени, че има достатъчно основания да се предположи, че ако бъде пуснат на свобода, Захариев ще се укрие, предвид това, че той е имал ясното намерение да напусне България, предаде БНТ.

Иван Захариев или Джон Захариев, каквото е австралийското му име, е 21-годишен мъж с двойно гражданство. Има баща българин, майка виетнамка. Роден в Ханой, живее в Австралия. Дошъл в България в средата на годината, за да си извади български лични документи, както той твърди, и да се види с баща си, който уреждал процедурата около пенсионирането си.

Според обвинението, обаче, престоят на Захариев у нас е бил с цел подготовка в стрелба и впоследствие присъединяване към редиците на Ислямска държава в Сирия.

Иван е задържан в София преди два дни, след като службите са госледили близо два месеца. Разследването по случая се ръководи от Специализираната прокуратура и е започнало по сигнал на ДАНС отпреди два месеца.

Захариев посещавал редовно стрелбища в София и Пловдив, от него била иззета религиозна литература, а в частни разговори споделял симпатии към „Ислямска държава“. Оказва се, че Захариев е разследван и в Австралия по подозрение в тероризъм.

Преди два месеца службите проявяват интерес към него, след като Захариев започва да посещава доста често стрелбища в София, Пловдив и Войводиново. Там се обучавал да стреля. Споделил пред треньорите си, че целейки се в мишените, вижда живи хора. Това привлякло вниманието на службите.

В хода на работата по него са приложени и специални разузнавателни средства. От тях става ясно, че в разговори и чат във фейсбук споделял как приветства идеологията на ДАЕШ, Ислямска държава. В чата се хвалел още, че през 2013 г. бил за по няколко дни в секретни квартири в Сирия и Турция с цел обучение в сглобяване на автомат Калашников от инструктори на ДАЕШ.

Самият Захариев заяви пред съда, че си е чатил с мюсюлмани, отказали се от религията, които, обаче, крият самоличността си, тъй като бивши мюсюлмани нямало и такива като него ги убивали. Службите твърдят, че си е чатил с лица, занимаващи се с тероризъм.

От дома му в „Хаджи Димитър“, където Захариев пребивава в момента с баща си, който иначе живее в Австралия е иззета религиозна литература. Самият Захариев е християнин, впоследствие обърнал вярата и станал мюсюлманин. Допреди два месеца. Тогава се отказал и от мюсюлманската религия.

В хода на разследването срещу Захариев са разпитани множество свидетели. Дактилоскопска експертиза потвърждава отпечатъците му върху религиозните книги, иззети от жилището му, както и от компютъра, с който си е чатил с лица, занимаващи с тероризъм.

Прокурор Станчева, Специализирана прокуратура: Има други доказателства. Не са само чатове. Има други доказателства, на база на които е ангажирана наказателната му отговорност за престъпление по 108а.

Пред съда Иван Захариев заяви, че не е терорист, обучавал се в стрелба, защото дядо му и баща му също стреляли, но не боравел добре с оръжие. Не симпатизирал на ДАЕШ, напротив – религиозната литература, открита в дома му, била именно с цел да спори с мюсюлмани във фейсбук, че ислямът не е, по думите му, „истинската религия“.

Бащата на Иван Захариев нарече обвиненията абсурдни. Призна, че синът му има леки психически отклонения заради проблеми при раждането. Описа го като умно момче, което прекарало 4 години в Кадетското училище към армията на Австралия. Отричал идеологията на ДАЕШ. Отрече и Захариев да му бил посягал, както стана ясно в съда от прочетените СРС-та.

„Напротив. Много е мило дете, много е любезен и аз го обичам безкрайно и всичко това, което се говори тук, е абсурд“, каза бащата на Захариев.

Според СРС-ата, прочетени в залата, Захариев сам се похвалил, че е бил в секретни квартири на ДАЕШ в Турция и Сирия през 2013 г. Бащата не отрече, че синът му бил в Турция, но със съвсем различна цел.

„Беше като доброволец в лагера на сирийските бежанци, подпомагаше, имаше едно момиче, което беше простреляно в гърба и парализирано, и той го обслужваше него. Отиде с напълно хуманитарна цел да помага на сирийските бежанци, които бяха в лагерите в Турция“, каза още бащата на задържания.

Съседи на Иван в столичния квартал „Хаджи Димитър“ казват, че го виждали да общува с чужденци, които често му идвали на гости. Но само мъже.

Иван Захариев напуснал Австралия през януари. Отишъл в Мароко да се види с приятелката си, след което дошли с баща му в България.

В приложените СРС-та, а и според службите и прокуратурата, става ясно, че Иван Захариев е бил разпитван от австралийските власти отново по подозрение в тероризъм. В чатове във Фейсбук Захариев споделил, че напуска Австралия, тъй като най-вероятно там ще бъде арестуван. Според бащата му, обаче, недоброжелатели, недобри приятели на Захариев го натопили пред властите в Австралия и затова службите там проявили интерес към него.

Така или иначе, следващото заседание поделото ще бъде на 29 септември от 10 часа, когато най-вероятно ще има още подробности по случая. И най-вече – най-вероятно ще бъдат представени още доказателства освен показанията на свидетелите, религиозната литература и приложените СРС-та.


image0 (9K)