За осми пореден път се организира поклоннически път „Рилският Чудотворец“

Предстои за осма поредна година да започне Поклонническият път „Рилският Чудотворец“, по време на който се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир.

Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“, ще поведе вярващите по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на най-почитания български светец – св. Йоан Рилски.

Шестдневният поклоннически маршрут е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди повече от 500 години.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ ще започне на 1 август, в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с Божествена Св. Литургия.

[ad id=“226585″]

Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини – Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклани на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще взимае участие в Литургията по случай Преображение Господне – един от най-големите християнски празници през лятото.

В поклоннически път „Рилският Чудотворец“ могат да вземат участие хора от всички възрасти.


image0 (9K)