Ослепяваме от компютъра! 10 часа пред екрана води до атрофия на ретината

Рязко се увеличават пациентите с очни заболявания у нас. За това сигнализира вчера доц. Борислав Дъбов, началник на Клиниката по офталмология в столичната университетска болница „Св. Анна“. По думите му една от основните причини за това е постоянната работа пред компютър, гледането на твърде много телевизия и масовото използване на смартфони.

[ad id=“225664″]

Атрофията на ретината е необратим процес и не се лекува. Според родните медици окото не е създадено, за да бъде натоварвано по 10 часа на ден – нещо, което много българи правят ежедневно. „Ретината е най-важната част от окото. Ето защо сме притеснени от непрекъснато нарастващите случаи на отлепване на ретината, на диабетна ретинопатия и на дегенерация на макулата. Всички тези заболявания водят до слепота“, обяснява доц. Дъбов.

Според него непрекъснато стоене пред екран излага ретината на все повече светлината. „Започват да се отлагат отпадни продукти в централната част. Следва изкривяване на предметите, след това се появява централно петно, което променя много начина на живот при хората“, уточнява офтамологът.

[ad id=“263680″]

Специалистите по очни болести у нас са изключително притеснени и за бъдещето на децата ни. Те сядат зад компютъра и имат смартфон още на 3-годишна възраст. Проблемът е, че преди да достигнат 50 години, те практически ще са слепи. „Този проблем е нерешим и е на първо място в САЩ. Ето защо колегите зад океана непрекъснато напомнят на родителите, да не оставят децата си повече от час на ден пред компютъра. Трябва ад го правим и ние“, категоричен бе доц. Дъбов.

Други столични офталмолози пък припомнят, че в разгара на лятото не по-малко опасни са ултравиолетовите лъчи. „Те са вредни за тъканите на окото като предизвикат алергичен конюнктивит и дори ракови образования. Ето защо слънчевите очила не са само моден аксесоар, но и бариера за вредното лъчение“, припомни д-р Анани Тошков от Александровска болница.

[ad id=“236999″]

По думите му в по-топлите месеци и възможността да се спортува по-често, хора масово предпочитали да носят контактни лещи вместо диоптрични очила. Това удобство обаче било съпроводено със замърсяване и дори нараняване на роговицата на окото. Еднодневните меки контактни лещи били оптимален вариант, когато се касаело за по-ограничена употреба. Особено внимание трябвало да се обърне и на плуването в басейните, защото ако те не са добре почистени, човек може да се сдобие с бактериален конюктивит.


image0 (9K)