Осветиха храм „Свети Георги Победоносец“ в старозагорското село Могила (СНИМКИ)

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи чина на освещаването на светия храм „Свети Георги Победоносоц“ и първата Божествена света Литургия в него,съобщи пресцентъра на Старозагорската епархия.

[ad id=“218001″]

Църквата е издигната при светителството и благословението на Митрополит Галактион, при служението на ставрофорен свещеноиконом Петър Радев и с помощта на доброволни пожертвователи.

[ad id=“218001″]

В историята си село Могила не е имало свой Божи дом. На стените на храма са изобразени, както Свети Георги Победоносец, така и Христос Вседържител, Св. Игнатий Старозагорски, Св. Трендафил Старозагорски, Св. Иван Рилски Чудотворец, Св. Параскева и Успение Богородично.

[ad id=“218001″]
В обръщението си към присъстващите, митрополит Киприан цитира завета на митрополит Климент Търновски (Васил Друмев), че има ли православие, ще я има и България. „Докато има православни храмове, които да възвестяват за Бога, за неговата милост към всички нас грешните, то нашата държава и нашето любимо отечество ще може да пребъдва именно в православната Христово – спасителна вяра. И бидейки толкова силни в своята молитва, в своето вдъхновение, в своето добросамарянство, в своето милосърдие, нека всички, които помогнаха за построяването и освещаването на този храм, да бъдат благословени.

Нека да бъдат духовно щастливи и обдарени, защото Божията любов днес ги обгърна, Божията любов днес бе възсята в сърцата им с радост и с духовно настроение“, заключи в словото си владиката.
„Благодарим на всички, които по един или друг начин подпомогнаха това добро дело, защото без тях нямаше да можем да стигнем до този ден. На Община Стара Загора за предоставянето на парцела, на проектантите, на изпълнителите, на дарителите, на десетките хора, които допринесоха с труда си. Нека сме живи и здрави!“, каза отец Петър, председател на църковното настоятелство в старозагорското село.
На освещаването на храма присъстваха народният представител от 44-тото Народно събрание Маноил Манев, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, кметицата на село Могила Гинка Колева, свещенослужители и миряни.


image0 (9K)