ОСАКАТЕНИ ПРАВЯТ МАРТЕНИЦИ – скандално заглавие и обида за хората от старозагорския Дом за хора с увреждания

osakataeni_praviat_martenici (1)За поредна година ентусиасти от Дома за възрастни хора с физически увреждания (ДВХФУ) в Стара Загора майсторят със сръчните си ръце слънчеви мартенички, вплитайки в тях надежда и молитва за здраве и късмет. Днес една от домуващите се обади в редакцията на ЗАРАТА със сигнал за повече от нелепо заглавие в български вестник, излязъл с вчерашна дата – 13 февруари 2017 г. ОСАКАТЕНИ ПРАВЯТ МАРТЕНИЦИ... Това е изданието „България ДНЕС“.

И хиляда възклицателни и въпросителни знака да сложим зад тези думи, няма да предадат възмущението и обидата, стаени в гласовете на хората, с които разговаряхме. Те почти не коментираха скандалното заглавие, защото според тях то самó говори за себе си и най-вече за автора, чието име липсва под статията. Няма да го направим и ние. Оставяме на вас – нашите читатели, да осмислите как трябва да се отнасяме с хората, на които им е открадната възможността да бъдат равнопоставени на всички нас, но въпреки това намират сили и енергия да се усмихват и да творят.

Ето каква е традиционната им инициатива и тази година, за която ни споделиха те:

Скъпи приятели, каним ви от 20 февруари в МОЛ“Галерия“ Стара Загора да си закупите от нашите прекрасни мартенички, които ние от групата по трудотерапия при ДВХФУ изработихме с много любов от нас за вас. С вашата покупка ще помогнете за осъществяване на нашата кауза – да подобрим условията на работа в трудотерапията.

Д-р Надя Трендафилова, директор на Дома, изрази също своето възмущение от нелепото заглавие, но с усмивка разказа за своите домуващи, които за четвърта година с любов изработват мартеници. След първите 3 години успяхме да обзаведем кухнята за трудотерапия, а сега напролет ще направим дългоочаквания ремонт на шивашката работилница, която е в окаяно състояние. Но има светлина – парите за рехабилитацията ѝ са осигурени от Община Стара Загора. Трябва само времето да ни позволи и започваме, сподели д-р Трендафилова. Момичетата, които изработиха мартениците, ще я подредят и украсят по свой вкус със събраните средства от продажбите в кампанията за Баба Марта. Искам да опровергая информацията в статията с обидното заглавие на България ДНЕС, че ние ще купуваме електроуреди. Те отдавна вече са факт в Дома, заключи д-р Трендафилова.


image0 (9K)