Орязват пенсиите, социалните помощи и вдигат данъците в Гърция

Гръцкото правителство получи одобрението на парламента за нов пакет от мерки, които включват намаляване на пенсии, ограничаване на социални помощи и вдигане на данъци.

Тези мерки се въвеждат по настояване на международните кредитори, които в противен случай не биха сключили сделка за облекчаване на дълга на страната, съобщава AP.

Законодателството беше подкрепено от всичките 153 депутати в лявата коалиция на премиера Алексис Ципрас. Всичките 128 представители на опозицията, които присъстваха в 300-членния парламент, се противопоставиха на мерките при гласуването, което се случи точно преди полунощ в четвъртък.

Ако приемането на нормативната рамка не се бе случило в срок, кредиторите на Гърция нямаше да се съгласят да отпуснат поредната финансова помощ за страната. А без поредната финансова помощ, Атина не може да обслужва дълговете си и би стигнала до фактически фалит.

„Сега топката е в съда на нашите кредитори“, каза Ципрас след гласуването. „Очакваме решение в понеделник, което ще коригира гръцкия държавен дълг по начин, който съответства на жертвите, правени от гръцкия народ“, добави той.

По-рано в четвъртък около 15 000 души протестираха пред парламента срещу съкращенията. Демонстрациите бяха свикани от големите синдикати, ден след като обща стачка блокира услугите в цялата страна.

Група маскирани младежи замеряха полицията с коктейли „Молотов“ и се наложи силите на реда да използват сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. Те бяха отблъснати със сълзотворен газ, а полицията каза, че един човек е арестуван, а още двама са задържани заради подозрение, че взимат участие в насилието.

Фискалните съкращения, които са на стойност 4.9 млрд. евро, ще бъдат изпълнени до 2020 г. – година след края на мандата на правителството на Ципрас.  По-голямата част от мерките включват рязко намаление на прага на необлагаемите доходи и по-нататъшни съкращения на пенсиите.

В четвъртък сутринта стотици пенсионери се отправиха към парламента, за да изразят гнева си. „Без повече данъчни кражби“, пееха те.

Пенсиите бяха рязко намалени през последните седем години, тъй като гръцките правителства трябваше да намалят разходите в замяна на пари, с които да избегнат банкрута.


image0 (9K)