Орхан Памук разгневен и натъжен: Унищожиха любимия ми Истанбул

Турският писател и нобелов лауреат заяви, че от политически съображения за него вече е невъзможно да живее в родния си Истанбул, съобщи турската СиЕнЕн-Тюрк.
„Унищожиха любимия ми Истанбул“ е цитиран да казва писателят в публикация в литературната притурка на  италианския вестник „Стампа, пише dir.bg

Известният турски писател говори за настъпилите в града негативни промени през последните 15 години и споделя: „Вече е погрешно от политически аспект дори да изпитваш носталгия“.

Според него Истанбул се е превърнал в по-богат, но по-малко свободен град.

[ad id=“255238″]

Памук, който отдавна живее в Ню Йорк и преподава в Колумбийския университет, споделя също, че за него Западът вече не е някаква загадка.

„Но моят дом винаги си остава Истанбул. Политически обаче вече не мога да живея там“, добавя той.

„Превърнах се в политически писател“, заяви още писателят, добавяйки, че е започнал да завижда на западните автори. Той обясни, че на тях обикновено не им се налага да обсъждат при интервюта политическата обстановка в страните си, а говорят за съдържанието на своите книги.

„Бъдещето на Турция е Западът“, категоричен е Памук.
„Получих западно, либерално, светско образование. Днес в Истанбул няма свобода на словото и това ме разгневява, натъжава и побърква“, добави той.


image0 (9K)