Орхан Мурад: Ашколсун на Сузанита, че се изчисти! Мен не ме е удряла, само баба си и дядо си

Когато през новия век на чалга небосклона изгряха Азис, Ивана, Преслава и Галена, Орхан Мурад, една от големите звезди на фолка от 90-те години, поотстъпи позиции в шоубизнеса, но през 2017-а името му отново за завъртя мощно в общественото пространство. Заслугата за възродения интерес към особата му бе на дъщеря му Сузанита. Чаровната и сексапилна тийнейджърка направи истински бум със скандално поведение и нецензурни песни и днес е сред най-обсъжданите ни млади звезди.

Ето какво споделя гордият баща пред „Уикенд“:

– Орхан, как се пазите от коронавируса?

– Малко скептично съм настроен към цялата тази история с Ковид-19… От невярващите съм, че има такава епидемия. Вярвам на вирусолозите, които мислят трезво и човешки, но на тях не им се дава възможност да си изкажат мнението. Болно ми е, но трябва да кажа, че сме много, ама много далеч от всякакви видове човещина, цивилизация, държава и държавност. Сигурен съм, че по-будните, четящи и анализиращи хора смятат като мен.

– Защо смятате, че заблуждават народа за пандемията?

– Властимащите просто трябва да откраднат едни суми – субсидии. Дори имат наглостта да взимат и кредити, които отново ще потънат някъде. Дори в не толкова цивилизовани държави, за каквато се имаме ние, подпомогнаха директно населението с пари. На нас ни дадоха възможност да теглим заеми – уж безлихвени, но критериите са такива, че малцина могат да се доберат и до тия средства. Взеха се 10 милиарда кредит и още някой и друг милиард субсидии от ЕС. Кой обаче видя нещо от тези пари, освен двама-трима олигарси и антуражът им? И така всичко мина и замина… Мой приятел работи в строителна фирма в Англия. Там по време на извънредното положение заради коронавируса му дават по 700 паунда на месец, без да прави абсолютно нищо. А за своите граждани – англичаните, нямам думи как добре се грижи държавата им.

– Вашият живот как се промени заради Ковид-19?

– И аз се подписах в петицията за спешна финансова поддръжка на културния сектор в България, за да не бедстват самонаетите и самоосигуряващи се артисти на свободна практика. Самият аз не мога да кандидатствам за помощи. Работя като музикален ръководител в театъра в Кърджали и получавам някакви мижава, почти минимална заплата от там. За съжаление това, което ние, изпълнителите, хората на изкуството, се опитваме да продаваме, не е хляб, а музика.

– Притеснен ли сте за бъдещето? Не се знае кога пак ще имате участия…

– Никога не съм си позволявал да се отчайвам. Продължавам да работя и по време на пандемия. Направих 4 нови песни. Едната – „Карантина”, дори я пуснах в ютуб канала си на 14 май, когато трябваше да се отмени извънредното положение. Те пък взеха, че измислиха друга формулировка – извънредна епидемична обстановка, а след това ще удължат срока и с ново название. Почитателите ми приемат много добре песните, които пускам в канала си.

– С какви пари оцелявате в това трудно време?

– Живеем със заплатата ми, моята пенсия и тази на жена ми. Получавам и постъпления от Ютуб канала ми. Съпругата ми е оперирана от рак на гърдата преди 4 години и взема 186 лева. Около 1200-1300 лева на месец влизат в семейството – вие преценете за какво могат да стигнат тези пари и как живеем.

– Махнаха ли гърдата на жена ви при операцията?

– Не са й махнали нито една от гърдите. Просто изрязаха образованието и лимфните възли. Засега всичко е наред, надявам се така и да продължи.

– Дъщеря ви Сузанита как е?

– Супер е! Свежа и мотивирана. Променена. Хейтърите пишат, какво ли не за нея, но за съжаление не мога да ги зарадвам – Сузи е много добре.

– Предполагам, че не се дразните от разни писания по адрес на дъщеря ви. Все пак преди време казахте, че лоша реклама няма…

– Така е, няма лоша реклама, но в случая с дъщеря ми се касае за живота и състоянието на един млад човек. Радвам се на това, което е Сузи в момента. Нещата се развиват в наша полза. Цялото семейство сме добре и сме си вкъщи.

– С какво се занимава Сузанита по време на извънредната ситуация?

– Пише текстове, обсъждаме нови идеи. Имаме достатъчно време един за друг. Продължава да си учи и си взима изпитите. Сузи от години е на индивидуален план на обучение, а сега трябва да завърши 10 клас.

– Променена ли е дъщеря ви, след като беше в клиника за наркозависими?

– Да. Сузи сама взе решението да се подложи на лечение в клиниката за един месец. Сама си реши и да сподели с хората. Прави й чест, че си призна за проблема и пожела да се справи с него. Това говори за израстването й.

Разказа за зависимостта и терапията, искаше да даде пример на хилядите младежи, които също са залитнали, както нея. Наркотиците са истинската голяма пандемия, а не някакъв измислен коронавирус. В момента дъщеря ми е чиста и е добре.

На хейтърите не им се ще да е така, но Сузи много добре им го каза в телевизионно интервю: „Вие също сте боклуци, но за разлика от мен нямате силата, доблестта и интелекта да си го признаете и да тръгнете по пътя на разрешаване на проблема!”. Радвам се на силната й воля и осъзнатостта й.

– Дъщеря ви проявявала ли е някога агресия към вас? Удряла ли ви е?

– Не, разбира се, никога не се е случвало подобно нещо! Как ще ми посегне или пък как аз ще се бия с детето си?! Невъзможно е това. Преди известно време баба й и дядо й ни бяха на гости. Спречкали са се тогава – не са искали да я пуснат да излезе на среща с приятелка, и Сузи ги е пернала леко по ръцете. Тя много се разстрои от това впоследствие.

– Докато Сузанита беше зависима, забелязвахте ли, че нещо не е наред?

– Подозирахме, но не бяхме съвсем сигурни. То тези неща се правят тайно и скришом. Докато мислехме как да постъпим с майка й и дори се съветвахме с психолози, Сузи сама дойде при нас и каза, че иска да влезе в клиника за наркозависими, за да се изчисти. Беше мотивирана да се промени. Радвам се, че осъзна какво стана. Смятам, че пред нея има само добри дни.

– Има ли си приятел дъщеря ви?

– Да, едно много добро момче. И двамата с майка й го одобряваме. От хубаво семейство е. Дори тези дни бяхме на гости в дома му.


image0 (9K)