Орлови скали – тракийско светилище от древността

Орлови скали е скално-култов комплекс, намиращ се на около 2 километра от град Ардино и на около 30 километра от град Кърджали.

Според изследователите Орлови скали е тракийско светилище, датиращо още от първото хилядолетие на новата ера, от епохата на одрисите.

[ad id=“225664″]

Скалите са разположени върху силно наклонен, планински терен, на около 760 метра надморска височина. Височината им достига 25 метра, а в недостъпните им места са изсечени трапецовидни ниши, като днес са запазени 97 от тях.

e3c5d2517b69667a8644fa2ef308ba01fab56d50

снимка: marshruti.com

Някои от специалистите смятат, че в миналото в нишите са поставяни култови съдове със запалими течности при тържества. Като довод за това твърдение се използват множеството намерени там керамични съдове. По вътрешната страна на много от керамичните фрагменти личат следи от изгаряне, което допуска тъврдението, че в тях се наливало масло, което древните ни предшественици използвали за ритуални цели.

Според други, нишите били използвани като скални гробници или урни в които прадедите ни поставяли прахта на мъртвите. Непосредствено под скалите са открити следи от жертвеници и древни погребални съоръжения, които пък до голяма степен служат като доказателство за това твърдение.

[ad id=“225664″]

До тракийското светилище има тесен, но асфалтиран път, следван от добре маркирана горска пътека. По пътя към скалите, макар и трудно се забелязват останките от древна, тракийска крепост, известна като „Калето“, която през 1979 година е обявена за защитена местност. Крепостта е част и от интересната екопътека „Струилица – Калето – Лъката“, свързваща крепостта с местностите Струилица и Лъката.

Тракийското светилище „Орлови скали“ е обявено за природна забележителност през 2003 година и до днес привлича множество туристи.

Източник: Родопчани


image0 (9K)