Орбан обяви: С радост ще подкрепим Кристалина Георгиева за ООН

Унгария с радост би подкрепила еврокомисаря Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН, обяви премиерът на централноевропейската държава, който е на посещение у нас.

През последните дни има много спекулации за смяната на официалния кандидат на България за шеф на световната организация Ирина Бокова с българския еврокомисар.

Орбан определи като „историческа възможност“ страните от Централна и Източна Европа да излъчат следващия генерален секретар на ООН.

„Моля се да не проиграем шанса си – ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем възможността на други, а да я запазим за страните от този регион“, заяви Орбан, цитиран от правителствената пресслужба, в изявление пред журналисти на граничния пункт Лесново.

Унгарският премиер обясни също, че уважава Кристалина Георгиева.

„Тя извоюва голямо уважение за себе си и за България, с радост бихме я подкрепили“, каза Орбан.

Според него това кой ще излъчи България, е въпрос на българското правителство, но и че „възможността за Централна Европа е в ръцете на България“.

Преди ден премиерът Бойко Борисов намекна, че след петото неофициално гласуване 26 септември, ако Бокова не излезе първа или втора в гласуването, може да има промяна на българската кандидатура.

offnews.bg


image0 (9K)