Орбан каза: Българите укрепват сигурността на Унгария, но и защитават цяла Европа

„Съдбата на Европа днес се решава на южната граница на България. Българите укрепват сигурността на Унгария, но и защитават цяла Европа.“, каза министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на награждаването на българския премиер в оставка Бойко Борисов с ордена „Голям кръст за граждански заслуги“ в сградата на парламента в Будапеща, предаде „Фокус“, цитирана от dir.bg.

„За нас унгарците беше важно да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има един народ, чиято съдба и история е свързана с нашата, който разбира нашето мислене и нашите действия. Това е особено ценно сега, когато Европа се държи сякаш нищо не е научила и всичко е забравила от последните десетилетия“, заяви унгарският премиер.

„Ние повече от 100 години се борим с историята. Ние, унгарците и българите, се борим с историята. Има грешки в историята, които не могат да бъдат поправени, но се стремим всички наши решения да бъдат в полза на националните интереси. Само така можем да защитим себе си и да защитим Европа“, каза още Виктор Орбан.

„То и свидетелство за това, че българите начело с министър-председателя защитават цяла Европа. Те не са задължени за това от някакви договори, а от своята история и християнски ценности“, допълни унгарският министър-председател Виктор Орбан по време на официалната церемония в парламента на Унгария.

Премиерът в оставка Бойко Борисов на свой ред каза, след получи ордена, че защитата не само на българската, но и на европейската граница, ще продължи.

„Наградата е чест за мен, но тя е за усилията на цялото правителство, всички български граничари и военни, които денонощно бдят за сигурността на Европа, не само на България.
Все по-тежко ще става в Европа „в тази безпрецедентна криза по света – войни, бежански потоци, мигранти“, допълни Борисов.

„Лидери като Орбан са изключително нужни на Европа, заради трезвата оценка на опасностите, които идват. Ще продължи и борбата с престъпността, контрабандата, корупцията и „всичко, което трови нашите държави“, категоричен бе Борисов пред унгарските депутати.


image0 (9K)