Опустошиха магазини на H&M заради спорна реклама

Протестиращи опустошиха магазини на шведския гигант за производство на дрехи H&M в Претория и Йоханесбург, Република Южна Африка заради спорна реклама с чернокожо дете.

[ad id=“225664″]

Полицията в Йоханесбург беше принудена да се намеси и да използва гумени куршуми.

Снимка в сайта на компанията на чернокожо момче, което носи зелен суитшърт с надпис „Coolest Monkey In The Jungle“ („Най-готината маймуна в джунглата“), предизвика истински ураган в социалните мрежи.

Компанията свали снимката на 8 януари и се извини, но това не спря ляворадикалната партия „Борци за икономическа свобода“ да организира протести в няколко магазина на H&M във и около Йоханесбург. Такива имаше и пред магазини в Кейптаун.

[ad id=“263680″]

Според говорителя на полицията в провинция Хаутен подполковник Лунгело Дламини протестиращите не само са чупили, но и са откраднали стока.

Видео кадри показват активисти да трошат витрини, да ритат манекени, да събарят рафтове.

Говорителят на „Борци за икономическа свобода“, която има третата по численост парламентарна група, Бенджамин Дисолоане обяви, че те настояват за затваряне на магазините на фирмата, която е „расистка”.

Лидерът на „Борци за икономическа свобода” Джулиус Малема потвърди, че партията не съжалява за действията на членовете си и настоява за закриване на всички обекти на H&M в страната, защото нарича „нашите деца павиани”.

Скандалът с рекламния плакат, възприет като обиден към чернокожите, предизвика по-рано негативна реакция в социалните мрежи. Редица световни знаменитости, които са се снимали за реклами на H&M, се отказаха от по-нататъшно сътрудничество с фирмата.

На 8 януари H&M се отказа от използването на плаката и поднесе извинения, предава ТАСС.
dunavmost.com


image0 (9K)